Wrapy z Sałatką z Kurczaka i Kolorową Fasolą



salatka-grecka

 

Codzienna dawka ruchu na świeżym powietrzu to nie tylko przyjemność. Przy okazji nabierzemy kondycji, wzmocnimy opowiednie partie ciała i poprawimy samopoczucie. Ale w takich okolicznościach przyda się naszemu organizmowi odpowiednie paliwo. Chyba wiem, co doda nam energii.

wrapy-kanapki

Wrapy z Sałatką z Kurczaka

Składniki na 4 wrapy z sałatką z kurczaka i kolorowej fasoli:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 4 pszenne tortile
  • 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki
  • 1/2 szklanki fasoli białej z puszki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Na marynatę:
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ponadto:  

  • 2 pomidory pokrojone w słupki
  • ok. 1 szklanki rukoli
  • 8 plastrów mozzarelli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej

Przygotowanie marynaty:

Wszystkie składniki marynaty połączyć razem, wymieszać.

W marynacie obtoczyć polędwiczki z kurczaka. Odstawić na ok. 30 min, ale można również pozostawić na noc w lodówce.

kurczak

Przygotowanie Kurczaka:

Na grillowej patelni usmażyć polędwiczki z dwóch stron, powinny być rumiane.

Usmażonego kurczaka zdjąć i pokroić w ukośne kawałki.

kurczak-przepisy

Przygotowanie sałatki z kurczaka:

W misce połączyć majonez,  musztardę i cebulę, wymieszać. Do sosu majonezowego włożyć pokrojonego kurczaka i fasole, wymieszać, odstawić.

sos
sos-do-kurczaka

Przygotowanie Wrapów

Na patelni grillowej położyć pszenną tortillę i zrumienić je z obu stron. Na jednej stronie położyć po dwa plastry mozzarelli, następnie porcję sałatki z kurczaka, kilka słupków pomidora i sałatę.
Zwinąć tortille i zdjąć z patelni. Lekko przestudzić, przekroić na pół.

kanapki-przepis
salatka-przepis

Sałatka z serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 świeży ogórek
  • 16 pomidorków cherry
  • 8 rzodkiewek
  • 3-4 kawałków selera naciowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka czarnych oliwek
  • ok. 300 g sera pleśniwego
  • świeże listki bazylii

na sos:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić.

Przygotowanie sałatki:

Wszystkie warzywa umyć. Ser i warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki, cebulę
w cieniusieńkie półplasterki.

Warzywa podzielić równo między 4 szklane słoiki z zamknięciem, polać przygotowanym sosem. Zamknąć.

salatka-przepisy

  • salatka
  • radler
  • wrapy
  • wrapy-przepis
  • wrapy-i-salatka

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.