Tarta ze Szparagami i Łososiem

Tarta ze Szparagami i Łososiem
szparagi, szparagi przepisy, tarta ze szparagami, tarta ze szparagami przepis, tarta, tarta przepis, tarty z warzywami,


 

 

 Pyszna Tarta ze Szparagami i łososiem. Idealne danie na lunch lub ciepłą kolację. Teraz kiedy szparagowy sezon mamy w pełni, nie wyobrażam sobie, żeby tej tarty nie zrobić chociaż kilka razy.
Bardzo polecam 🙂

Tarta z Łososiem i Szparagami 

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie

  • 300 g filetu z łososia (świeżego)
  • 200 g szparagów
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 mozzarella
  • 3 jajka
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania tarty z łososiem i szparagami:

Do misy malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól, zmiksować. Następnie dodawać partiami wodę, cały czas miksując.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (powinno być nieco większe niż średnica formy), wylepić formę u mnie żaroodporna 25 cm., nakłuć widelcem dno, wstawić do zamrażalnika na ok. 1h (można pozostawić na całą noc).

Piekarnik nagrzać do 180 oC.

Wstawić ciasto na 15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów.

Łososia pokroić w średnią kostkę.
Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
Szparagi oczyścić i pokroić, łodyżkę na 3 części. Kilka pozostawić nie pokrojonych do dekoracji.
Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać.

W dużym naczyniu połączyć łososia, mozzarellę, szparagi i posiekany drobno koperek, masę jajeczno śmietanową (składniki połączyć bezpośrednio przed wylaniem na ciasto).

Farsz przelać na podpieczony spód. Ozdobić całymi szparagamipomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min do zrumienienia.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 min, zanim zaczniemy ją kroić. Ozdobić koperkiem.

Podawać z zieloną sałatą.

Smacznego!!!

 

 

 

 

10 komentarzy

  • Inspirowane Smakiem napisał(a):

    Do zapamiętania. 😉

  • Anonymous napisał(a):

    Uwielbiam szparagi, a teraz jest powoli na nie sezon 🙂 ostatnio pewne e-zakupy mialy na promocji swieze szparagi. Te konserwowe w ogole nie sa jadalne.

  • Anonymous napisał(a):

    czy to nie miało być przypadkiem 200 gr szparagów? 🙂 20 to strasznie mało 🙂

  • Anonim napisał(a):

    Idealne połączenie:-) cudowny smak, tarta wyszła przepyszna:-)

  • Jagoda napisał(a):

    Dzień dobry, tarta wygląda pięknie 🙂 czy bardzo zmieni smak jeśli zamienię ciasto kruche na francuskie?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Tak, zdecydowanie można tartę upiec na cieście francuskim, smak nieco się zmieni, ale będzie równie pyszna 🙂

  • Kasia napisał(a):

    Mmm właśnie mam wszystko w domu 😍 jutro robię!
    Nie mam niestety blaszki na tarte – muszę zrobić w zwykłej- jaką wielkość blaszki powinnam wybrać? Dla ilu osób taka porcja wyjdzie?
    Czy można zrobić ciasto na tarte np w sobotę po południu i trzymać w zamrażarce aż do niedzielnego południa żeby się nie narobić do obiadu?

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Oczywiście ciasto można przygotować wcześniej, nawet kilka dni 3-4 i trzymać w zamrażarce (wyjąc na 15 min przed wałkowaniem, żeby odrobinę rozmarzło). Myślę, że blaszka o wymiarach 25×25 cm lub nieco mniejsza będzie odpowiednia do tej ilości składników. U mnie tarta jest traktowana jako przystawka i wtedy wystarcza dla ok. 6 osób, ale jeśli ma być jedynym posiłkiem z sałatą to dla 4 osób będzie odpowiednia porcja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.