Kluski Leniwe z Kaszy Manny

Kluski Leniwe
Kluski leniwe z kaszy manny i sera. Doskonały przepis na obiad dla dzieci. Kluski można odsmażać na maśle.


Klasyczny przepis kuchni polskiej na Kluski Leniwe z sera. Tym razem przepis jest zmodyfikowany i zamiast mąki do sera dodajemy kaszę manną. W tej wersji kluski są doskonałe, lekkie i delikatne. To danie ulubione przez dzieci, można podać je tak jak ja z masłem i zrumienioną bułką lub ze słodką śmietaną.

Polecam.

 

Leniwe Przepis

Kluski Leniwe z Kaszy Manny

Składniki:

  • 250 g białego sera półtłustego
  • 140 g kaszy manny
  • 1 jajko (L)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
ponadto:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 3 l. wody
na bułkę:
  • ok. 0,5 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania klusek:

Ser biały rozkruszyć w dużej misce, dodać do niego jajko, sól, cukier i ok. 3/4 kaszy manny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie się lepiło, dosypać resztę kaszy i ponownie zagnieść.

Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto, podzielić na dwie części i z każdej uformować rulon, spłaszczyć.

Ostrym nożem, na ukos, kroić niewielkie kluski.
W średnim garnku zagotować ok. 3 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę cukru.

Na wrzącą wodę wrzucać ok. 1/3 klusek, gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 min dłużej. Woda powinna wrzeć, ale nie gotować się.

Kluski wyjmujemy i odkładamy na sito.

Przygotowanie bułki z masłem.

Na niewielką patelnię wsypać tartą bułkę, podgrzewać prze 3-4 min, do chwili kiedy bułka zacznie się rumienić. Włożyć na patelnię z bułką masło, zmniejszyć płomień i poczekać, aż masło całkowicie się rozpuści, wymieszać z bułką.

Ciepłe kluski polewać bułką z masłem. Polewamy tylko te kluski, które będą zjedzone od razu, pozostałe zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

Pyszne również odsmażone na niewielkiej ilości masła.

Smacznego 🙂

Leniwe z Serem

Ser biały rozkruszyć w dużej misce, dodać do niego jajko, sól, cukier i ok. 3/4 kaszy manny.

Leniwe z Serem

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie się lepiło, dosypać resztę kaszy i ponownie zagnieść.
Na wrzącą wodę wrzucać ok. 1/3 klusek, gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 min dłużej.

  • Kluski Leniwe z Serem
  • Kluski Leniwe z sera Białego
  • Na wrzącą wodę wrzucać ok. 1/3 klusek, gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 min dłużej
  • Kluski Leniwe z Serem

2 komentarze

  • MonikaG. napisał(a):

    U mnie przy takich proporcjach ciasto bardzo lepiło się, nawet jak dałam całą kaszę mannę… dodałam więc więcej ale wyszły lekko twarde, zastanawiam się co poszło nie tak. Może to kwestia twarogu ?- on jest bardziej wilgotny niż inne, które znam. Użyłam Klimeko półtłustego.

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Z pewnością to kwestia sera, ja do klusek wybieram taki, który jest możliwie suchy, bo wtedy dodaję mało kaszy czy mąki i kluski są delikatne i miękkie. Proszę spróbować jeszcze z jakimś suchym serem, ale nie mam żadnej ulubionej firmy, którą mogłabym polecić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.