Klopsiki Wieprzowe z Serem Żółtym

klopsiki w sosie koperkowym przepis, klopsiki w sosie koperkowym, klopsiki, klopsiki przepis, przepis na klopsiki w sosie koperkowym, obiad, przepisy


 

 

Proste i bardzo szybkie do przygotowania klopsiki z serem żółtym. Klopsiki są mięciutkie i delikatne, szczególnie lubiane przez dzieci.
Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będziemy mieć obiad na kilka dni.

Warto przygotować większą ilość klopsików i część zamrozić. Po odmrożeniu i odgrzaniu będą jeszcze smaczniejsze, a taki awaryjny pewniak zawsze przyda się w domu.

Polecam.

Klopsiki Wieprzowe z Serem Żółtym  

Składniki na klopsiki:

  • 500 gr mielonej szynki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól, pieprz
  • ok. 1/2 szklanki mąki do obtaczania klopsików
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżeczki masła
  • ok. 1 szklanki rosołu lub 1/2 szklanki wody
  • Koperek

Sposób przygotowania klopsików:

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody.

W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie.

Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia.

Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni.
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny.
Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min. 
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy.

Gotowe klopsiki posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami, kluskami lub kopytkami.

Smacznego.

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.