Klopsiki w sosie warzywnym

klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci



Danie, które lubią prawie wszystkie dzieci, chociaż dorosłym kojarzy się trochę ze szpitalnym jedzeniem:) Wystarczy jednak do porcji dla dorosłych dodać łyżeczkę ostrej pasty Sambal Oelek i już nie ma nawet wspomnienia po delikatnym i mdławym sosie. Idealny obiad, który można podać przez kilka dni zmieniając jedynie dodatki, raz ryż a następnego dnia np. pure ziemniaczane.
Polecam.

 klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci

Klopsiki w sosie warzywnym

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej

Na sos:

  • 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
  • 1 świeża papryka pokrojona w paski (średniej grubości)
  • 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
  • Olej i masło klarowane

Sposób przygotowania:

Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia.
Kajzerki namoczyć w wodzie z mlekiem, odcisnąć.

W misce połączyć mięso, kajzerki, jajko, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękami zamoczonymi w wodzie formować niewielkie kuli, układać na talerzu.

Mąkę wysypać na talerz, każdego klopsika obtaczać w mące, strzepać nadmiar.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron.
Obsmażone klopsiki przekładać do dużego płaskiego garnka, zalać rosołem lub wodą z sosem sojowym.

Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzeć, rozgrzać na niej 2 łyżki klarowanego masła i obsmażyć na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut mieszając. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem. Doprowadzić całość do gotowania, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min.

 Smacznego!
klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.