Indyk Faszerowany Żurawinami

Pieczona Pierś Faszerowana
Przepis na pyszną faszerowaną pierś z indyka. Doskonałe danie na świąteczny lub wielkanocny obiad.


Przepis na pyszną pierś z indyka faszerowaną nadzieniem z żurawiną i orzechami. Tak przyrządzony indyk jest doskonały na świąteczny obiad lub ciepłą kolację.
Oczywiście można go przygotwać z każdej okazji, albo bez okazji.

Pieczona pierś podawana z sosem pieczeniowym na ciepło jest doskonała z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub klusek kładzionych. Mięso podawane na zimno, może być pyszną domową wędlin.  Z dodatkiem sosu tatarskiego będzie hitem wielkanocnego stołu.

Smacznego 🙂

Pierś Faszerowana

Pierś Indyka Faszerowana z Żurawinami

Składniki:

  • 1,2 – 1,5 kg. piersi z indyka
  • 1 polędwica z indyka lub ok. 100 g piersi
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 80 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łużka majeranku
  • ok. 100 g masła

Sposób przygotowania piersi faszerowanej:

Pierś z indyka umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie do końca, tak żeby powstał duży płat mięsa. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem.

Mięso skropić cytryną, oprószyć połową soli, papryki i pieprzu. Odłożyć.

Polędwicę z indyka pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze
(ja mielę w malakserze). Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem.

Żurawimy i orzechy posiekać, orzechy dość dokładnie, żurawiny tylko te duże. Dodać bakalie
do mielonego mięsa.

Szalotki posiekać, zeszklić na maśle, dodać do mięsa.  Bardzo dokładnie wymieszać.

Na pierś z indyka położyć cieniusieńkie plasterki masła, następnie równą warstwą rozłożyć nadzienie, zwinąć możliwie ścisło. Ponownie oprószyć pozostałymi przyprawami, solą, papryką i pieprzem i majerankiem.

Pierś zasznurować nicią kuchenną lub włożyć do siatki wędliniarskiej, włożyć do rękawa, obłożyć pozostałym masłem. rękaw zamknąć, ponacinać maleńkie dziurki.

Piekarnik nagrzać do 170 st.C. z termoobiegiem. 

Pierś piec 1 godz na 1 kg. mięsa, ja miałam 1,2 kg. piersi i piekłam ją 80 min, a następnie zostawiłam w wyłączonym piekarniku jeszcze 10 min.

Wyjmujemy mięso z piekarnika, otwieramy rękaw, odlewamy powstały sos i wyjmujemy z rękawa mięso. Pozostawiamy jeszcze 5-6 min zanim zaczniemy kroić.

Podajemy na gorąco lub jako wędlinę na zimno.

Smacznego 🙂

Przygotowanie farszu do indyka:
Jak Zrobić Farsz do Indyka
Przygotowanie faszerowanej piersi:
Pierś z Indyka Faszerowana
Pieczona Pierś z Indyka
Pieczona Pierś z Indyka

  • Faszerowana Pierś z Indyka
  • Faszerowane Mięso Indyka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.