Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą

Babka Drożdżowa z Marcepanem
Przepis na idealną babkę drożdżową z marcepanem i pomarańczą. Tradycyjne ciasto na Wielkanoc.


Mój domowy przepis na doskonałą babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc lub święta, właściwie na każdą okazję.

Babka drożdżowa z marcepanem i pomarańczą jest niezwykle delikatna i puszysta, długo zachowuje świeżoś, więc można upiec ją dzień przed Wielkanocą i mieć pewność, że do końca świąt pozostanie pyszna. Ciasto upieczone jest ze specjalnej mąki typu O, dostaniecie ją w wielu super marketach, polecana jest do wypieku pizzy lub tradycyjnego włoskiego ciasta z bakaliami czyli Panettone.

Dzięki temu, że mąka zmielona jest bardzo drobno, ciasto pięknie wyrasta, ma bardzo dużo bąbelków powietrza, a po upieczeniu jest delikatne i lekkie jak puch, naprawdę przepyszne.
Babkę drożdżową można również upiec ze zwykłej mąki pszennej tortowej, będzie również bardzo smaczna.

Polecam 🙂

 

Babka Drożdżowa

Babka Drożdżowa Maercepanowo–Pomarańczowa

Składaniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g. mąki pszennej typu 0
  • 130 g cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (2%)
  • 70 g. masła lub margaryny, roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka (L)
  • 1 jajko (L)
  • 3 krople zapachu pomarańczowego i 3 waniliowego
  • 100 g skórki kandyzowanej drobno posiekanej
  • 200 g marcepanu
na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka mleka

Przepis na wykonanie babki drożdżowej:

zaczyn drożdżowy:

Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.

W miseczce lub dzbanku  łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce.

Zaczyn jest gotowy, kiedy urośnie, a na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.

przygotowanie ciasta:

Mąkę i cukier wsypujemy do misy miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz zapachy, dokładnie wyrabiamy przy pomocy haka. Kiedy składniki są połączone dolewamy masło i wyrabiamy na średnich obrotach przez 6-7 min. Ciasto powinno być sprężyste i wilgotne. Misę przykrywamy
folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Ciasto powinno potroić objętość i być bardzo delikatne.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy
na prostokąt ok. 20×30 cm.

Marcepan i pokrojoną skórkę mieszamy razem, można marcepan pokruszyć lub zetrzeć na tarce
i delikatnie oprószyć mąką, żeby bardzo się nie lepił.

Masę z marcepanu i pomarańczy równo rozprowadzamy na powierzchni ciasta, zwijamy w rulon. Kroimy na plastry ok. 3-4 cm, formujemy w kulki.

Formę do babki smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. 

Kulki z ciasta układamy w formie. Przykrywamy foremkę z ciastem ściereczką i odstawiamy
do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C grzałki góra/dół. 

Babkę pieczemy 35 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez 15 min, następnie wyjmujemy
i studzimy na kuchennej kratce. Jeszcze lekko ciepłą babkę wyjmujemy i lukrujemy.

Lukier robimy, łącząc wszystkie składniki i dokładnie mieszając.

Smacznego 🙂

Etapy przygotowania Babki drożdżowej:

Babka Drożdżowa
Jak Zrobić Babkę Drożdżową

  • Babka Drożdżowa z Marcepanem
  • Babka Drożdżowa z Marcepanem
  • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, drożdżowe, drożdżowe ciasto, drożdżowe ciasto, przepis, drożdżowe ciasto przepisy, drożdżowe przepisy, drożdżowe ciasto przepis, wielkanoc, wielkanoc przepisy, wielkanoc przepis, przepisy na święta, czekolada, czekolada przepisy, ciasto z czekoladą, ciasto z czekoladą przepisy, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepisy

 

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj:Baranek Wielkanocny z Ciasta

 

 

 


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

1 komentarz

  • Ania, Kęsy Codzienności napisał(a):

    Ciekawy pomysł na babkę. Brawo! Wygląda fantastycznie. I bardzo mnie zaskoczyło wykonanie, te kulki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.