Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem

Ptysiowy Ring
Przepis na ptysie z ciasta parzonego z kremem i dżemem malinowym. Pyszny deser.


 

Ptysie są zawsze dobre, a tym razem są nie tylko pyszne, ale i bardzo pięknie wyglądają upieczone w kształcie koła. Tak przygotowane ciasto jest jednak bardzo delikatne i trzeba z nim postępować bardzo delikatnie. Nadziewanie ptysiów musi odbyć się przy użyciu tylki do szprycowania, bo przecięcie ciastek spowoduje, że będzie trudno zachować ich okrągły kształt.

Do nadziewania ptysiów można użyć ulubionego dżemu lub konfitury i bitej śmietany lub budyniowego kremu waniliowego, ale ja dzisiaj poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego nadzienia
Lauretta firmy Kandy.
Ptysie nadziewamy dopiero kiedy są zupełnie zimne.

Polecam ten deser jest pyszny i wygląda bardzo efektownie 🙂

 

Ptysie z Kremem Waniliowym

Ptysiowy Ring z kremem i dżemem

Składniki na ok. 30 cm ring z 15 szt. ptysiów:
  • 235 ml. wody
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 jajka (L)
  • kilka kropli zapachu waniliowego

na krem waniliowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka (2% lub 3,2%)
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
ponadto:
  • ok. 1 szklanki dżemu u mnie malinowy
  • ok. 1 szklanki kremu waniliowego lub bitej śmietany
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

przygotowanie ciasta parzonego:

W średnim garnku umieścić wodę, masło, cukier i sól, podgrzać, żeby masło się rozpuściło. Zdjąć garnek z ognia i natychmiast wsypać mąkę i zapach, mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Powstanie gęste, lśniące ciasto. Odstawić do wystygnięcia.

Do zimnego ciasta wbić jajka i zmiksować całość na wolnych obrotach, lub wymieszać je przy pomocy kuchennej rózgi. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na papierze okrąg, można odrysować talerzyk 20 cm.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskać porcje ciasta jedna obok drugiej bez odstępów, ptysie wyciskamy na zewnętrznej lini okręgu.

Ptysie wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. do chwili kiedy ładnie zbrązowieją.

Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ring ptysiowy delikatnie zsuwamy na paterę.

przygotowanie kremu waniliowego:

W średnim garnku zagotować 1 szkl. mleka z cukrem, budyń rozpuścić w 0,5 szklanki.
Kiedy mleko się zagotuje wlać od razu cały rozpuszczony budyń, zmniejszyć płomień pod garnkiem
i gotować budyń przez chwilę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia, przykryć kawałkiem foli spożywczej, żeby nie powstał kożuch.

W misie miksera zmiksować mascarpone i dodać budyń, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Odstawić do lekkiego stężenia, ja zostawiam na ok. 15 min.

przygotowanie ptysiów:

Ptysie nadziewany kremem waniliowym lub bitą śmietaną i dżemem, robimy do przy pomocy specjalnej cienkiej tylko do nadziewania, wkłuwamy ją z boku każdego ciastka.

Przed podaniem,ptysie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ptysie z kremem

  • Ptysie z Kremem
  • Ptysie z Kremem
  • Ptysie z Kremem

 

Nadzienie do ciastek i ptysiów znajdziecie tutaj (klik)

nadzienie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.