Baleron Domowy z szynkowaru

Pyszny domowy baleron z szynkowara. Zdrowa domowa wędlina.


Zdrowa i smaczna domowa wędlina dla całej rodziny. Taki domowy baleron robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy zaledwie kilka składników i doskonała wędlina jest gotowa. Ja robię wędliny w niewielkich porcjach 500-700 g mięsa maksymalnie, bo takie porcje zjadamy w ciągu 2-3 dni.

Baleron podobnie jak każdą inną wędlinę można z powodzeniem mrozić, należy wcześniej bardzo dokładnie ją wystudzić. Wędlinę domową zawijamy najpierw w papier do pieczenia,a następnie wkładamy do torebki do mrożenia i tak przygotowany pakunek wkładamy do zamrażalnika.

Więcej pomysłów na domowe wędliny znajdziecie tutaj (klik) 

 

Domowa Wędlina – Baleron

Baleron Domowy

Składniki:

  • 600-700 g schabu karkowego
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżki soli peklowej
  • ok. 2,5 l wody

Sposób przygotowania domowego baleronu:

W garnku zagotować wodę z przyprawami, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe (bez soli peklowej). Gotować ok. 10 min., wyłączyć gaz, wsypać sól peklującą, zamieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mięso umyć, ponakłuwać gęsto najlepiej patyczkiem do szaszłyków,. Włożyć schab do zimnej zalewy i odstawić na min. 48 h w zimne miejsce (może być lodówka), mięso musi być całkowicie zanurzone.
Obracać mięso co 12h nawet jeśli jest całkowicie zanurzone w zalewie.

Wyjąć mięso z zalewy, włożyć do siatki wędliniarskiej, nie jest to konieczne, ale mięso ładniej się formuje.

Przygotować szybkowar, mięso włożyć w siatkę, a następnie w specjalny woreczek foliowy do gotowania mięsa. Umieścić schab w szynkowarze zgodnie z instrukcją, ale tak, żeby przecięcie schabu było na górze i na dole. Wkłuć termometr jeśli mamy go na wyposażeniu, zdecydowanie pomaga w kontrolowaniu temperatury.

Do dużego garnka wstawiamy szybkowar i zalewamy gorącą wodą do min. 3/4 wysokości szybkowara.

Parzymy baleron w 78-80 st.C. przez 2-2,5 h do momentu kiedy mięso osiągnie temp. 60 st.C. 

Po zakończeniu przenia, wyłączamy płomień pod garnkiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy szynkowar z garnka, a baleron z szynkowara.

Odstawiamy wędlinę na noc do lodówki.
Rano wędlina jest gotowa.

Smacznego 🙂

  • Domowa Wędlina – Baleron
  • baleron, baleron przepis, domowy baleron, domowy baleron przepis, domowy baleron z szynkowara, domowy baleron z szynkowara przepis, wędliny z szynkowara, szynkowar jak używać, szynkowar przepisu, szynka, szynka pieczona, szynka pieczona przepis, domowa szynka, domowa szynka pieczona przepis, domowa wędlina, domowa wędlina przepis, jak zrobić domową wędlinę, przepis na domową wędlinę, łatwa domowa wędlina, łatwa domowa wędlina przepis, wędlina, wędlina przepis, kwestia smaku przepis, wielkanoc, wielkanoc przepisy, święta, święta przepisy, przepisy na wielkanoc, przepisy na święta, polska kuchnia przepisy,  szynkowar, domowa wędlina przepisy,
  • Baleron Domowy

 

Więcej przepisów na Wędliny Domowe znajdziecie tutaj (klik)

Domowa Szynka Pieczona

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.