Wieniec Drożdżowy z Morelami

Wieniec Drożdżowy
Przepyszne ciasto drożdżowe z morelowym dżemem. Domowy przepis na ciasto.


Przepyszne ciasto drożdżowe z morelowym dżemem. Idealne na śniadanie lub deser, puszyste i pachnące. To mój sprawdzony, domowy przepis, który od lat doskonale się sprawdza. Ciasto drożdżowe wymaga, aby dać mu czas wyrosną i odrobiny ciepła, nie bójcie się, że jest trudne, to jedno z łatwiejszych ciast do upieczenia. Przy pieczeniu drożdżowego najważniejszy jest spokój i ciepło, nie tylko jako uczucie, ale również temperatura, ciasto stawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, pozwalamy mu urosnąć, co najmniej potroić objętość. Takie wyrośnięte drożdżowe, po upieczeniu będzie delikatne jak puch i długo zachowa świeżość.

Ciasto, które nieco obeschnie, doskonale nadaje się na tosty lub francuskie tosty. Oczywiście ciasto można również zamrozić, ale po odmrożeniu trzeba będzie koniecznie podgrzać je w tosterze, piekarniku nagrzanym do 100 st.C. lub podsmażone na patelni na łyżeczce masła. W każdej wersji to ciasto jest doskonałe. Polecam 🙂

 

 

Wieniec Drożdżowy

Wieniec Drożdżowy z Morelami

Składniki:

na zaczyn:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)

ponadto na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • ok. 80 g. cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko+1 żółtko (L)
  • 3-4 krople zapachu waniliowego
  • 1,5 szklanki dżemu morelowego z dużymi kawałkami owoców

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

zaczyn:

Drożdże łączymy z cukrem, mąką i mlekiem mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko łączymy i wyrabiamy najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy masło i dodajemy zapach,  wyrabiamy na średnich obrotach prze ok. 6-7 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.
Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć co najmniej potroić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatamy (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm, ciasto smarujemy dżemem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem dzielimy na pół, zaplatamy
i zwijamy w wieniec, końcówki łączymy i zlepiamy. Ciasto przenosimy na wysmarowaną masłem
i oprószoną mąką formę. Odstawiamy na ok. 20 min do podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozkłóconym jakiem.

Piekarnik rozgrzewamy  do 175 st. C.  grzałki góra/dół.  Ciasto pieczemy ok. 30 min.

Wyjmujemy i studzimy, można oprószyć cukrem pudrem. Podajemy lekko ciepłe, takie jest najsmaczniejsze 🙂

Smacznego 🙂 

Ciasto Drożdżowe

  • Ciasto Drożdżowe
  • Ciasto Drożdżowe
  • ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, ciasto drożdżowe przepisy, przepisy na ciasto drożdżowe, szybkie ciasto drożdżowe, szybkie ciasto drożdżowe przepis, łatwe ciasto drożdżowe, chałka, chałka drożdżowa, chałka drożdżowa przepis, przepis na chałkę drożdżową, chałka przepisy, przepis na chałkę drożdżową, łatwa chałka drożdżowa, przepis na łatwą chałkę, chałka przepisy, ciasto na święta, ciasto na święta przepisy, ciasta na święta, ciasta na święta przepis, święta przepisy, święta przepisy, święta kwestia smaku, ciasta na święta przepisy, kwestia smaku przepisy, moje wypieki przepisy, ciasta moje wypieki,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.