Śliwki w boczku pieczone – koreczki

koreczki przepis, koreczki, przepis na sylwestra, przepisy na sylwestra


Na dobry początek roku i karnawału oczywiście, śliwkiboczku. Najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza chyba przekąska, która nic a nic się nie zestarzała.

Polecam, nie wszytko co stare, jest nudne:)

 

Śliwki zapiekane w boczku

Składniki na 10 koreczków, zwiększamy proporcjonalnie do wielkości apetytu:

  • 10 cieniusieńkich plasterków chudego, wędzonego boczku
  • 10 śliwek suszonych
  • 10 wykałaczek

Sposób przygotowania koreczków:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.
  2. Każdą śliwkę dokładnie zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką.
  3. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 min.
  4. Boczek powinien się porządnie przyrumienić.

Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne:)

Uwaga: tłuszcz wytopiony z boczku, bardzo pryska.

Smacznego!!!

 

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.