Keks Piernikowy – najlepszy

Piernik Bakaliowy
Pyszny, wilgotny keks piernikowy. Doskonale się przechowuje, można upiec go kilka dni wcześniej. Składniki mieszamy w jednym naczyniu bez użycia miksera.


Pyszny keks delikatnie piernikowy z dużą ilością bakalii. Ciasto jest niezwykle łatwe do upieczenia, a smakuje naprawdę doskonale. Wszystko zrobimy w jednym naczyniu, bez użycia miksera wystarczy jedynie drewniana łyżka.

Ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i mięciutkie. Doskonale się przechowuje, a najsmaczniejsze jest dzień lub dwa dni po upieczeniu.  Przechowujemy je po całkowity wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu.

Naprawdę polecam, keks w smaku przypomina bakaliowy piernik, ale nie potrzebuje czasu na zmięknięcie, natychmiast po wystudzeniu jest gotowe do podania.

Keks można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszne.

Polecam 🙂

Piernik z Bakaliowy

Keks Piernikowy

Składniki na keks piernikowy:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka wody zimnej
  • 55 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2, 5 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki rodzynek
  • 2 jajka (L)
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 krople zapachu waniliowego lub pomarańczowego
  • 1 szklanka owoców suszonych (u mnie po 1/3 żurawiny, moreli i śliwek)

Sposób przygotowania keksu piernikowego:

W średnim garnku umieścić rodzynki, wodę, cukier, masło i przyprawę piernikową. Zagotować, mieszać do chwili, kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie pięknie pachnieć ok. 2 min.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia na ok. 30 m. Masa nie musi być zupełnie zimna, ale  chłodna.
Kiedy masa jest już tylko lekko ciepła wrzucamy do niej skórkę z cytryny i pozostałe owoce, mieszamy. Odstawiamy.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 

Mąkę, sól i sodę połączyć wymieszać.
Całe jajka ,,rozkłócić” widelcem w miseczce.

Do masy bakaliowej dodać jajka i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Następnie wrzucić do niej mąkę i ponownie dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przelać do formy keksowej posmarowanej masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia,
a boki oprószyć mąką. U mnie keksówka o wymiarach górnych 10 cm. x 25 cm.

Piec w 175 st.C przez 40 min, następnie sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli patyczek jest lekko wilgotny, zmniejszyć grzanie do 160 st.C. i piec jeszcze ok. 10 min.
Po tym czasie ciasto powinno być już gotowe.

Wyjąć z piekarnika i odstawić na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 15 min.
Następnie wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto można podawać natychmiast lub zostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia będzie idealne.

Smacznego 🙂

  • Piernik Bakaliowy
  • Keks
  • Piernik Bakaliowy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.