Suflet Kawowy

Suflet Kawowy
Łatwy i szybki przepis na Suflet Kawowy.


Dzisiaj propozycja na bardzo wykwintny i pyszny deser kawowy, czyli suflet.

Mój przepis jest niezwykle łatwy i szybki, dlatego możecie zrobić go w domu i delektować się wyjątkowym smakiem.
Do upieczenia sufletu użyłam kawy Inki, bo zawsze robię desery dla całej rodziny, zarówno dla nas jak i mojego 13 letniego syna.

Suflet w czasie pieczenia pięknie rośnie, ale musimy liczyć się z tym, że po jakimś czasie deser nieco opadnie, ale w środku pozostaje puszysty i lekki jak kawowa mgiełka. Ja często podaję ten suflet z bitą śmietaną i owocami, ale jedynie posypany kawą lub cukrem pudrem też jest pyszny. Polecam 🙂

 

Suflet Kawowy

Suflet Kawowy

Składniki dla 2 osób:

  • 1 czubata łyżka kawy Inki Classic 
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 krople zapachu waniliowego
  • 1 łyżeczka wody
  • 2 białka jajek (L)
  • szczypta cream of tartar lub szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • bita śmietana i owoce u mnie pestki granatu

Sposób przygotowania sufletu:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem. 

Kawę Inkę, cynamon i zapach wymieszać z łyżeczką wody, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić.

Białka z cream of tartar lub z solą ubić mikserem na pianę, pod koniec miksowania wsypać cukier puder i miksować do chwili, kiedy piana będzie sztywna
i lśniąca, jak na bezę.
Do piany wlać kawę i krótko zmiksować.

Żaroodporne kokilki posmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Kokilki napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 200 st.C. 12–15 min.
Wyjąć i od razu podawać, można udekorować bitą śmietaną i owocami lub oprószyć kawą Inką.

Smacznego 🙂

Suflet Kawowy

  • Suflet Kawowy
  • Suflet Kawowy
  • suflet kawowy, suflet, suflet przepis, suflet kawowy przepisy, przepisy kulinarne,

Suflet Kawowy

 

Suflet Kawowy

 

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.