Lukier Królewski – film jak go zrobić



Jak zrobić lukier królewski do zdobienia pierniczków i ciasteczek? To naprawdę łatwe.

Do przygotowania lukru użyjcie, ekologicznych jajek (0), które przed użyciem bardzo dokładnie je wyszorujcie i sparzcie wrzątkiem.

Do barwienia najlepiej jest użyć żeli a nie proszków czy płynów barwiących. Zele dają najintensywniejszy kolor.

Uwielbiam malowanie pierników, nawet mimo tego, że jestem absolutnym plastycznym antytalentem.

Bawcie się dobrze 🙂

 

Lukier Królewski

 

Lukier Królewski – Royal Lukier

Składniki:

  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 białka jajek (L)
  • Barwniki spożywcze w żelu (nie używajmy tych w płynie bo rozrzedzają lukier)
  • Zapach waniliowy

Sposób przygotowania lukru królewskiego:

Jajka dokładnie wyszorować, sparzyć skorupkę wrzątkiem.

Oddzielić żółtka od białek.

W misie miksera połączyć białka i przesiany cukier puder. Miksować końcówką do ubijania piany, na średnich obrotach. Miksować ok. 6-7 min tak aby powstała gładka i gęsta masa. Pod koniec dodać 3 krople zapachu waniliowego.

Lukier podzielić na porcje w zależności od ilości kolorów na jaki będziemy go barwić.

Do każdej porcji lukru włożyć barwnik, bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej łyżeczką), tak aby powstała jednolita kolorowa masa.

Lukrem napełnić jednorazowe, rękawy cukiernicze. Odciąć nożyczkami rożek rękawa.

Nanosić lukier na przygotowane ciastka lub pierniczki, wyciskając go z rękawa.

Zostawić do zastygnięcia.

Miłej zabawy 🙂

[/mp_text]

Lukier Królewski

 

 

Przepisy na pierniczki i pierniki znajdziecie tutaj (klik)

Pierniczki

 

 

Przepisy na pyszne ciasteczka znajdziecie tutaj (klik)
Ciasteczka Kruche

 

zBLOGowani.pl

4 komentarze

  • ama napisał(a):

    wygląda pysznie♥ tylko mam pytanie czy trzeba rękaw cukierniczy czy nie♣♥♥!!♥

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Rękaw nie jest konieczny jeśli np. malowane będzie całe ciastko jednym kolorem. Rękaw bardzo ułatwia sprawę, jeśli chcemy robić wzorki. W zastępstwie można użyć foliowej torebki strunowej (zwykła śniadaniowa jest za delikatna), włożyć do niej lukier, obciąć róg i wyciskać wzorki 🙂

  • Agnieszka napisał(a):

    Witam, żeby lukier był bardziej rzadszy to można dodać trochę wody? Chciałam zrobić obramowanie ciastek i wypełnić środek, ale już trochę rzadszym lukrem.

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Oczywiście można dodać więcej wody, lub soku z cytryny żeby likier był rzadszy, a więcej cukru pudru, żeby go zagęścić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.