Pieczarki Faszerowane

Pieczarki Faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami to łatwa i szybka przystawka. Pieczarki można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.


Bardzo łatwy i szybki pomysł na przystawkę lub ciepłą przekąskę. Pieczarki faszerowane można przygotować i przechowywać w lodówce, a upiec przed samym podaniem.

Do faszerowanych pieczarek doskonale będzie pasować rukola skropiona oliwą i świeża bagietka. Polecam danie jest proste, ale naprawdę pyszne 🙂

 Więcej pomysłów na przystawki znajdziecie tutaj (klik)

 

Pieczarki Faszerowane

Pieczarki Faszerowane

Składniki:

  • ok. 400 g pieczarek (u mnie specjalne duże, przeznaczone do faszerowania)
  • 1 kulka mozzarelli (220 g)
  • ok. 0,5 szklanki  suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
ponadto:
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1-2 łyżki roztopionego masła
  • sól morska

Sposób przygotowania pieczarek faszerowanych:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Pieczarki obrać ze skóry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Masło i czosnek przeciśnięty przez praskę rozpuścić, dodać natkę pietruszki, wymieszać.

Pieczarki w środku posmarować masłem z czosnkiem.

Mozzarellępomidory pokroić w kostkę.  Napełnić nimi pieczarki, na wierzch położyć odrobinę bułki wymieszanej z masłem. Naczynie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec
30 min. Po 20 min, zdjąć folię, żeby pieczarki ładnie się przyrumieniły.

Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną pietruszką i solą morską. Podawać.

Smacznego 🙂

Pieczarki Faszerowane Serem
Pieczarki obrać ze skóry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pieczarki Faszerowane
Pieczarki w środku posmarować masłem z czosnkiem.
Faszerowane Pieczarki
Mozzarellę i pomidory pokroić w kostkę.  Napełnić nimi pieczarki
Pieczarki Faszaerowane Serem i Pomidorami
Na wierzch położyć odrobinę bułki wymieszanej z masłem
Pieczarki Faszerowane
Wstawić do piekarnika i piec 30 min.
Po 20 min, zdjąć folię, żeby pieczarki ładnie się przyrumieniły.

  • Pieczarki Faszerowane
  • Pieczarki Faszerowane
  • Pieczarki Faszerowane

 

Więcej pomysłów na przystawki i przekąski szukajcie tutaj:

Paszteciki z Pieczarkami

 

 

 

1 komentarz

  • Marlena napisał(a):

    Czy zdaje sobie Pani sprawę jak pyszne są te etapy, reeeewelacja!!!
    Sałatka mi nie wyszła, ale zrobię ja po swojemu następnym…
    Bardzo dziękuję
    MS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.