Żeberka w Miodzie Duszone – idealne

Żeberka w Miodzie
Przepis na przepyszne żeberka w miodzie. Sprawdzony domowy przepis.


Żeberka w miodzie to jedno z naszych ulubionych dań. Nie pozwalamy sobie na nie zbyt często, ale po miesiącach lekkich sałatek nabraliśmy wielkiej ochoty na żeberka w miodzie. Zapragnęliśmy po prostu, czegoś cięższego i bardziej kalorycznego.
Mięso w tym przepisie jest miękkie i z łatwością oddziela się od kości. Dobrze jest użyć tu żeberek z kością właśnie, nadają potrawie dodatkowego smaku.

Polecam 🙂


Żeberka w Miodzie 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
  • 2-3 łyżki majeranku otartego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.

Przygotowanie marynaty:

W dużej misce wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie mięsa:

Kawałki mięsa włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć naczynie z mięsem folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać  mięso kością do góry i obsmażać przez kilka minut, aż się lekko przypieką.
Następnie przewrócić mięso kością do dołu, pozostałą marynatę polać mięso, posypać majerankiem, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień, tak dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie).

W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły, ale nie odkrywajcie garnka czy patelni zbyt często w naczyniu powstaje para w której żeberka muszą się dusić.

Smacznego.

49 komentarzy

  • Anonymous napisał(a):

    a jak żeberko nie ma kości, to jak je obsmażyć?

  • Magda M napisał(a):

    też uwielbiam żeberka twoje są bardzo apetyczne

  • Anonymous napisał(a):

    Zrobiłam w rękawie. idealne i nie stałam nad patelnia. Zamiast papryki było chilli. Mniej oczywiście. Dziś marynuje jeszcze więcej. Przepis na 5

  • Anonymous napisał(a):

    Zrobiłam w niedzielę ale się wszyscy zajadali, pycha były 🙂

  • Anonymous napisał(a):

    Pycha

  • karolina boruc napisał(a):

    pycha uwielbiam miesko rozplywa sie w ustach

  • Anonymous napisał(a):

    Zrobiłam wg Pani przepisu z drobną zmianą – bo obsmażeniu kością do góry, wrzuciłam wszystko do worka i do piekarnika. 1,5 j w piekarniku na 190 st. C na samym dole. Wyszły przepyszne!!!
    Dziękuję za wspaniały przepis 🙂

  • Anonymous napisał(a):

    Właśnie robię, zobaczymy jutro. Pozdr.

  • ana napisał(a):

    zaprawa zrobiona, teraz mięsko będzie leżakować przez całą noc, a jutro będzie finał!!! Ciekawe jak wyjdzie? A jakie dodatki proponujecie?? Ziemniaczki pieczone? Pozdrawiam 🙂

  • Truscaveczka napisał(a):

    Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Teraz spróbuję podobnie zamarynować i inne mięso, żeberka z rzadka jadamy 🙂

  • Karola napisał(a):

    Przepyszne danie! A jeszcze lepiej smakuje z prawdziwym miodem prosto od pszczelarza! Ja używam z Pasieki Bartnik Mazurski. Pycha! Mają tyle smaków, że dodając różne miody możemy uzyskać odmienny smak potrawy.

  • napoleon76 napisał(a):

    Dzieki wyszło super i wszystkim smajowało. Żałuję tylko że zrobiłem tylko 1kilogram żeberek.

  • Karolina B napisał(a):

    Dzięki za ten przepis. Na pewno skorzystam! Dzięki Dorota i smacznego! 🙂

  • Kasia napisał(a):

    Bardzo fajny przepis, wyszło bardzo smacznie. Obawiałam się, że będzie tłusto i wątroba mojego Taty będzie dawała o sobie znać po tej potrawie, ale łyknął na wspomaganie wątroby i zabrał się za jedzenie następnych porcji i nic mu nie było. Więc smacznie i zdrowo, nawet dla osób z problemami wątroby. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam

  • Natka napisał(a):

    Świetny prosty przepis! Żeberka właśnie lezą w marynacie na jutro! 🙂

  • Monika napisał(a):

    Świetny przepis, wypróbowałam na gościach i nawet nie zdążyłam spróbować chociaż mieli do wyboru jeszcze zrazy z wołowiny i polędwiczki w sosie z grzybami to żeberka wmłócili pierwsze 🙂 właśnie szperałam w interncie żeby przypomnieć sobie składniki bo właśnie przygotowałam piękne porcje do zamarynowania. Pozdrawiam i dziękuję za smakowity sposób na żeberka.

  • Magda napisał(a):

    Właśnie zamarynowałam żeberka na jutrzejszy obiad. Marynata pachnie obłędnie . Dzięki za przepis. Pozdrawiam

  • Andrzej napisał(a):

    Witam i dziękuję za przepis.
    Przepraszam, ale nie rozumiem pktu 4. Jest w nim mowa o patelni, potem o garnku i o wylewaniu marynaty. Czy należy to rozumieć tak:
    – przypiekam na patelni (przy np. 2 kg żeberek nie zmieszczą się one na patelni i trzeba przypiekać parę razy),
    – wkładam do garnka (brytfanny) kolejne przypieczone porcje,
    – do garnka wlewam marynatę, która pozostała w naczyniu z pktu 3,
    – dodaję trochę oleju, potem wody itd.
    Bardzo proszę o odpowiedź, bo oświadczyłem rodzinie, że podam żeberka na niedzielny obiad.

    Serdecznie pozdrawiam

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Zmieniłam nieco popis, mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiały. ŻeberKa po obsmażeniu i przewróceniu, należy polać pozostałą marynatą, przykryć i na małym ogniu dusić przez ponad godzinę. Po ok. 40 min można do nich zajrzeć i ew. dolać kilka łyżek wody lub bulionu gdyby cały płyn się wygotował. Jeśli Gdyby miał Pan jeszcze jakieś pytania, lub coś było nie do końca jasne proszę pisać.
      Trzymam kciuki 😀

  • Andrzej napisał(a):

    Wszystko jest jasne.
    Wielkie dzięki.

  • Ewa napisał(a):

    Przepyszne 🙂 🙂 🙂

  • Karolina napisał(a):

    Brzmi zachęcająco! A czy ktoś sprawdzał jakie są następnego dnia, odgrzewane?

  • ania napisał(a):

    czy można je piec w naczyniu żaroodpornym ??

  • KasiaH napisał(a):

    Pyszne żeberka!
    Od stycznia za mną chodziły, w końcu wczoraj kupiłam mięso i trafiłam na Twój przepis ( przypadkiem ale trafnie zarazem)
    Wyszły znakomicie, a najważniejsze, że mąż pochwalił.
    Pozdrawiam.
    Kasia

  • Justyna napisał(a):

    Pani Doroto, marynata jest świetna. żeberka wychodzą przepyszne, ja piekę je w piekarniku. Marynatę bez miodu i troszkę zmodyfikowaną (pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka slodkiej, bez miodu) stosuję też do karkówki. Wychodzi przepyszna:-) Dziękuję:-)

  • kasia napisał(a):

    Na ile osób praktykujecie taką porcję z 1 kg żeberek? szykuje mi się wieksza imprezka i zastanawiam się jaką ilość mięska potrzebuję.

    • Dorota Dorota napisał(a):

      W teorii na osobę przypada ok. 200 g mięsa, ale w praktyce zależy od apetytu. Myślę, że 1 kg. na 4 dorosłe, głodne osoby wystarczy z powodzeniam 🙂

  • has napisał(a):

    Zamiast oleju rzepakowego można kokosowy?
    Dziękuję za odpowiedź

  • Maryś napisał(a):

    za pierwszym razem troszkę je przypalilam 🙁 ale Niemąż zajadał się nawet takimi!! Od prawie 2 lat nie robię innych żeberek niż od Pani. Idealne!

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Pani Marysiu, nawet Pani nie wie jak miło mi to słyszeć 🙂 Ogromnie się cieszę i dziękuję. Pozdrawiam Panią i Męża oczywiście 🙂

  • Anonim napisał(a):

    „otarty” majeranek? mozna zastapic zykla przyprawa „majeranek”?

  • Justyna napisał(a):

    Pierwszy raz w swoim życiu robiłam żeberka.znakomite!!!! idealne wręcz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.