Oponki – ciastka dyniowe

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, ciastka z dyni, ciastka, ciastka przepisy,


 

 

Dyniowe ciastka w kształcie oponek. Szybkie i bardzo proste do zrobienia. Do ich przygotowania niezbędne będzie puree z dyni.

Jak zrobić takie puree, to proste, w rozgrzanym do 190 st.C. piekarniku pieczemy dynię pokrojoną na kawałki przez ok. 40 min. Dynia jest gotowa,
kiedy wkłuty w widelec z łatwością wyciągamy. Dynię należy wystudzić, obrać i zmiksować
.

Jeśli jest bardzo wodnista dobrze będzie pozostawić ją na ok. 30 min na bardzo gęstym sicie, aby odciekł nadmiar soku. Całkowicie wystudzone puree z dyni można przechowywać
w lodówce nawet prze 4 dni.

W sezonie dyniowym dobrze jest przygotować sobie nieco większą ilość puree aby mieć zawsze pod ręką gotowy mus dyniowy.

Polecam, oponki szczególnie smakują dzieciom i mogą być pyszną przekąską na halloween-ową imprezę 🙂

 

 

placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, ciastka z dyni, ciastka, ciastka przepisy,

 

 

Oponki dyniowe

Składniki na ok. 20 średnich ciastek:

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
Przygotowanie puree z dyni, tak jak w przepisie na Ciasto dyniowe 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać, odstawić.

W drugiej dużej misce wymieszać cukier z jajkiem i puree z dyni, dodać miękkie masło i ponownie dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać do chwili dokładnego połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać średniej wielkości kółka ok. 5 – cm średnicy. Pozostawiać niewielkie odstępy między ciastkami.

Piec ok. 10 – 13 min w zależności od wielkości i grubości oponek.

Studzić na kratce kuchennej. Przechowywać w zupełnie wystudzone w szczelnym pojemniku.

Smacznego.

 

  • placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, ciastka z dyni, ciastka, ciastka przepisy,
  • placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, ciastka z dyni, ciastka, ciastka przepisy,
  • placki, placki przepis, placki z dyni, placki z dyni przepis, placki przepisy, placuszki dyniowe, placuszki dyniowe przepisy, placuszki dyniowe przepis, dynia, dynia przepisy, placki naleśniki, placki przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy, ciastka z dyni, ciastka, ciastka przepisy,

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.