Chlebek Bananowy Intensywnie Czekoladowy

Czekoladowe Ciasto Bananowe
Pyszny, bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy chlebek bananowy. Robi się je bardzo szybko i łatwo. Doskonały pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek


 

Pyszny, bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy chlebek bananowy. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Długo zachowuje ono świeżość. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka. To ciasto robię często szczególnie jesienią, kiedy mamy ochotę na coś pysznego i czekoladowego.

Ciasto po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce. Polecam doskonały deser dla małych i dużych.

Smacznego 🙂

Chlebek Bananowy

Chlebek Bananowo–Czekoladowy

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maślanki
  • kilka kropli zapachu waniliowego

Sposób przygotowania chlebka bananowego:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

Masło z cukrem i zapachem, zmiksować na jasną puszystą masę.

Banany obrać i dokładanie rozgnieść widelcem. Dodać do masy maślanej i krótko zmiksować,
tylko do połączenia składników.
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.

Suche składniki wsypać do masy bananowej  , zmiksować. Na koniec wlać maślankę, krótko zmiksować do połączenia składników.

Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia u mnie keksówka 14 x 25 cm lub nieco mniejszej.
Piec w 180 st.C. grzałki góra/dół przez 50 -55 min do suchego patyczka. 

Studzić na kuchennej kratce w foremce. Zimne wyjąć.

Smacznego 🙂

  • Czekoladowy Chlebek Bananowy
  • Czekoladowy Chlebek Bananowy
  • Czekoladowy Chlebek Bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.