Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Intensywnie czekoladowe, wilgotne, przepyszne ciasto, które robi się w pół godziny. Od kilku dni miała wielką ochotę na ciasto czekoladowe, a to które tu widzicie sprawiło, że moje zachcianki zostały zaspokojone w 100%.
Ciasto można doskonale przechowywać nawet do 2 dni.
Polecam wszystkim, którzy marzą o dużej dawce czekolady 🙂
Podwójnie Czekoladowe Ciasto
Składniki:
- 80 g masła
- 100 g mlecznej czekolady (u mnie Wedel)
- 0,5 szklanki zimnego mleka (2%)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 /4 szklanki żurawiny
Na polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- ok. 1/4 szklanki mleka (2%)
- ok. 1/4 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania ciasta:
Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku, dokładnie wymieszać. Kiedy czekolada i masło
są już gładkie, wlać mleko i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. .
Mąkę, kakao, proszek i sól połączyć, przesiać.
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować na puszystą, jasną masę. Wlać masę kakaowo-czekoladową, zmiksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i ponownie zmiksować
do połączenia składników (powinny powstać pęcherzyki powietrza, nie miksujemy zbyt długo
tylko do wymieszania). Wsypać żurawiny i krótko wymieszać łopatką.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Formę do pieczenia (u mnie 25×18 cm lub okrągłą 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wlać do foremki. Piec ok. 40 min do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
W garnuszku rozgrzać masło, połamaną czekoladę, kakao, cukier i mleko. Mieszać w trakcie podgrzewania, powinna powstać gładka lśniąca masa. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Uwaga: nie zagotować masy.
Zimne ciasto polać masą czekoladową, oprószyć płatkami migdałów.
Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 min.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
czy tam wychodzi ok 85g mąki? tylko tyle?