• Home
  • Chleb
  • Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia
0 0
Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kupiłam kolejny sprzęt kuchenny, jak zawsze zastanawiałam się czy to dobry pomysł, czy będę z niego korzystała, a chleb upieczony w domu dorówna moim ulubionym chlebom kupowanym w piekarniach.

Zapraszam na krótką recenzję mojego wypiekacza do chleba.

Wypiekacz do chleba 

Wypiekacz do chleba ma od trzech tygodni, nie powiem, że jestem ekspertem w pieczeniu domowego pieczywa, ale sprawdziłam już kilka przepisów i mam swoje przemyślenia.

Z pomysłem kupienia maszyny do chleba nosiłam się już od roku, pytałam znajomych, którzy maszynę mieli, zagadywałam sprzedawców w sklepach. Wszyscy mieli do powiedzenia właściwie tylko dobre rzeczy. Szukałam dalej, chyba liczyłam, że ktoś wreszcie powie o domowych wypiekaczach coś złego i będzie mnie od pomysłu pieczenia chleba w maszynie próbował odwieść.

Uwielbiam pieczywo, szczególnie to białe, puszyste z chrupiącą skórką, a najbardziej chyba bagietki. Nie wyobrażałam sobie, że w domu, bez wysiłku może powstać coś, co będzie przypominało pyszny chleb ze sklepu.

W końcu podjęłam decyzję i kupiliśmy wypiekacz do chleba, nic nadzwyczajnego zwykły wypiekacz Panasonica.

Dzisiaj kiedy upiekłam już z niego ponad 10 chlebów i kilka ciast mogę podzielić się z Wami kilkoma uwagami, które mogą ułatwić decyzję o zakupie takiego lub podobnego sprzętu.

20170712_163810
20170702_180923

Wygląd

Mój wypiekacz jest dość duży, ma  47 x 21 x 35 cm. To pokaźnych rozmiarów pudło, które zajmuje sporo miejsca na kuchennym blacie.

Kolorystyka srebrno–czarna nie jest moją ulubioną, ale pasuje do innych moich sprzętów.
Na rynku jest bogaty wybór wypiekaczy w kolorach głównie czarnym, białym, srebrnym/inox.
Z pewnością można znaleźć sprzęt odpowiadający naszym potrzebom estetycznym.

Do kupienia tego, a nie innego modelu zachęciła mnie jedna funkcja, którą posiada niewiele innych modeli, a mianowicie oddzielny dozownik drożdży i specjalny dozownik do ziaren lub owoców.

Drożdże i ziarna wsypujemy w odpowiednie miejsce, a maszyna sama dodaje je do ciasta w odpowiedniem momencie wyrabiania ciasta, dzięki temu ziarna są równomiernie i dokładnie wymieszane z ciastem.

20170712_163937
20170712_163948
Pokrywa z dozownikami: okrągły na suche drożdże, prostokątny na ziarna, owoce

 Funkcje

Mój wypiekacz ma 33 programy do wypiekania i wyrabiania chlebów i ciast, mogę zrobić w nim również dżemy i kompoty.

Programy zależne są od tego jakiego rodzaju chleb chcemy upiec, czy będzie to podstawowy, biały chleb, czy pełnoziarnisty, pszenny lub żytni. Każdy rodzaj pieczywa ma swój program dokładnie opisany w instrukcji. Na każdy rodzaj pieczywa znajdziecie również przepis z dokładnymi wskazówkami, jak postępować krok po kroku.

W maszynie wyrabiam również ciasto drożdżowe na drożdżówki i ciasta z owocami.

Planując pieczenie chleba mamy do wyboru rodzaj zrumienienia skórki od jasnej do ciemnej, wielkość bochenka od średniego (M) do bardzo dużego (XL), który w moim przypadku jest naprawdę wielki, więc raczej rzadko taki piekę, może kolejny raz zdecyduję się na niego z okazji świąt dla całej rodziny będzie doskonały.

Opóźnione pieczenie to jedna z moich ulubionych funkcji, wieczorem wsypuję do maszyny wszystkie składniki, ustawiam godzinę na którą chcę mieć chleb, włączam start, a rano budzi mnie niesamowity zapach świeżego chleba. Dosłownie, zapach chleba działa na nas jak budzik. Najintensywniejszy jest zapach białego, pszennego chleba, najdelikatniej pachnie pełnoziarnisty pszenny.

Przepisy na chleby, które upiekłam w maszynie znajdziecie tutaj: Pieczywo z Maszyny

Domowy Chleb Pszenny
Domowe Pieczywo
Tak wygląda duży (L) z ciemną (dark) skórką bochenek białego pszennego chleba.

Co będzie potrzebne żeby upiec chleb 

Oczywiście wypiekacz to nie wszystko, niezbędne będą również składniki takie jak mąka, do wypiekacza odpowiednia jest każda mąka jaką znajdziecie w sklepie. Nie musicie sprowadzać do upieczenia chleba mąki prosto z młynów. Ja najczęściej korzystam z mąki pszennej typ 650 lub pełnoziarnistej pszennej typ 1850. Kupiłam już pełnoziarnistą żytnią i zamierzam wypróbować
w najbliższych dniach.

W wypiekaczu pieczemy z użyciem drożdży suszonych, nie używamy drożdży świeżych, ułatwia to pracę i skraca czas przygotowania ciasta.

W maszynie można podobno upiec chleb na zakwasie, ja jednak nie lubię i nie mogę jeść chleba na zakwasie, więc nie wypróbuję tej funkcji, nie mniej jednak jest możliwość pieczenia i takiego chleba.

chleb-z-maszyny
Chleb Pszenny
z mąki białej i pełnoziarnistej 50/50
chleb-pelnoziarnisty
Chleb Pszenny Pełnoziarnisty
ciasto-drozdzowe-1
drozdzowki-z-malinami
Brioszki z Malinami i Kokosem
ciasto wyrastało w maszynie
Drożdżówki z Malinami
ciasto wyrastało w maszynie

Przepisy znajdziecie w dziale Pieczywo z Maszyny

Moja Opinia 

Wypiekacz to jeden z lepszych zakupów kuchennych w ostatnich latach.  Chleb piekę właściwie co drugi dzień. bez problemów i szybko. Najczęściej wieczorem wsypuję wszystkie składniki do maszyny, a rano wyjmuję gorący, cudownie pachnący chleb. 

Pieczywo jest naprawdę pyszne i smakuje jak najlepsze chleby   ze sklepu, ale zdecydowanie dłużej zachowuje świeżość. Nigdy chleb nie stał u nas dłużej niż 2 dni bo zjadamy go z wielką przyjemnością. Piekę najczęściej małe (M) bochenki, dla naszej trzyosobowej rodziny są one najodpowiedniejsze. 

Ciasto drożdżowe, które wyrabiam w maszynie jest cudownie aksamitne i doskonale wyrośnięte. Pizza na maszynowym cieście była przepyszna, puszysta.

Z całego serca polecam zakup wypiekacza do chleba. Myślę, że każdy znajdzie taki model, który będzie dla niego najlepszy z odpowiednimi akcesoriami i w rozsądnej cenie.

Powodzenia i miłego pieczenia 🙂 

(Visited 27 021 times, 1 visits today)

Dorota

Tarta z Bezą i Borówkami
previous
Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu cz. 11 – Lekko i Szybko
Tarta z Bezą i Borówkami
previous
Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką
Weekendowe Menu
next
Weekendowe Menu cz. 11 – Lekko i Szybko

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »