Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i zdrowy koktajl kawowy z masłem orzechowym i owocami. Koktajl w dwóch wersjach dla dorosłych i dla dzieci. To jeden z najlepszych koktajli jakie robię w sezonie letnim, jest sycący, więc można podawać go na śniadanie lub lunch, a w wersji dla dzieci na deser.
Koktajl z dodatkiem kawy Inki błonnik ma bardzo delikatny smak, więc mój Tadzio, a i inne dzieci będą nim zachwycone. Do koktajlu użyjcie kremowego masła orzechowego, sprawi, że napój będzie kremowo gładki.
Koktajl najsmaczniejszy jest z dodatkiem truskawek i borówek, można je wrzucić do napoju, ale wtedy najlepiej jeść go łyżeczką. Można zrobić też tak jak ja i owoce nakłuć na patyczki
do szaszłyków, popijamy koktajl i zagryzamy do owocami, ten sposób jest bardzo dekoracyjny.
Idealny pomysł na letnie upały. Polecam 🙂
Pyszny Koktajl Kawowy z Masłem Orzechowym
Składniki dla 2 osób dorosłych:
- 2 szklanki mleka, może być również mleko migdałowe lub sojowe (2%)
- 4 łyżki kawy Inki z błonnikiem
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- 10 truskawek
- 20 borówek amerykańskich (lub więcej)
- patyczki do szaszłyków (opcjonalnie do podania)
Ponadto w wersji dla dzieci dodajemy:
- 2 gałki lodów waniliowych
Sposób przygotowania koktajlu:
Mleko podgrzać. W gorącym mleku rozpuścić kawę Inkę i cukier, dokładnie wymieszać. Kawę odstawić do wystygnięcia.
W blenderze dokładanie zmiksować kawę, banana i masło orzechowe, powinien powstać gładki koktajl. W wersji dla dzieci do koktajlu dodajemy lody waniliowe i miksujemy.
Owoce umyć, nakłuwać na patyczki do szaszłyków.
Koktajl wlać do szklanek i ozdobić owocami.
Koktajl przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂