Przepis na pyszną Tartę ze Szparagami i Pieczarkami. Lekkie i puszyste nadzienie na bardzo kruchym i delikatnym cieście bez jajek.
Dzięki temu, jest niezwykle kruche i doskonale pasuje do wszystkich słonych tart.
Doskonały pomysł na lunch lub obiad. Można podawać z dodatkiem sałaty, pomidorów z czerwoną cebulą, ale równie pyszna jest jako samodzielne danie.
Polecam 🙂

Tarta ze Szparagami i Pieczarkami
Składniki na tartę:
na ciasto:
- 100 g bardzo zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1 białko do smarowania ciasta
na nadzienie:
- ok. 300 g zielonych szparagów (mogą być również białe lub fioletowe)
- 300 g pieczarek
- 2 kulku mozzarelli
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 300 ml. śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pierzy czarnego
- 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
Sposób przygotowania tarty :
Ciasto:
Masło pokroić na małe kawałki.
W misce umieścić masło, mąki, proszek, sól i dokładnie posiekać. Kiedy powstaną grudki jak na drobniutką kruszonkę, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kulkę, spłaszczyć, owinąć w filię. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Formę do tart u mnie 30 cm. , posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma, wylepić nim formę. Ponakłuwać ciasto widelcem, posmarować białkiem (za pomocą kuchennego pędzla).
Podpiec przez 13 min., do lekkiego zrumienienia.
Przygotowanie nadzienia do tarty:
Pieczarki umyć, pokroić w średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy i masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć na dużym ogniu, aby ładnie się zrumieniły.
Smażymy ok. 6-7 min często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić.
Mozarellę odsączyć z wody, porwać na niewielkie kawałki. Odłożyć.
W sporej misce wymieszać razem śmietanę, jajka, sól i pieprz. Przed pieczeniem dodamy do niej jeszcze pieczarki i mozzarellę, ale to dopiero na chwilę przed wstawieniem tarty do piekarnika, teraz odstawiamy śmietanę z jajkami (niech czeka).
Szparagi myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Odkładamy.
Przygotowanie Tarty:
Na podpieczony spód wlewamy masę śmietanową połączoną z pieczarkami i serem mozzarella. układamy szparagi i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Wstawić do piekarnika i piec tartę 35–40 min.
Upieczoną odstawić na ok. 10 min, żeby nadzienie lekko przestygło.
Kroić ostrym nożem i podawać na ciepło.
Smacznego 🙂


czym mogę zastąpić szparagi ? pozdrawiam .
czym mogę zastąpić szparagi ? pozdrawiam .
Szparagi można zastąpić porem, papryką, fasolką szparagową, małymi kawałkami brokułów, krążkami czerwonej cebuli.