Rolada Szpinakowa z Twarożkiem i Wędzonym Łososiem

Rolada Szpinakowa
Klasyczna przekąska, rolada szpinakowa z twarożkiem śmietankowym i wędzonym łososiem.


 

 

 

Tradycyjna, polska Rolada Szpinakowa z nadzieniem ze śmietankowego twarożku i wędzonego łososia. Klasyczna przystawka podawana na zimno. Roladę robi się bardzo szybko i łatwo dlatego polecam
ją wszystkim stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Pracy przy roladzie szpinakowej jest niewiele, a wygląda i smakuje doskonale, więc można zabłysnąć umiejętnościami 🙂

Przed nałożeniem ciasta na papier do pieczenia dobrze jest dodatkowo posmarować papier tłuszczem, roztopionym masłem lub oliwą, żeby po upieczeniu cienkie i delikatne ciasto ładnie oddzieliło się od papieru. Papier zdejmujemy delikatnie najpierw oddzielając brzegi, a następnie ostrożnie pociągamy i oddzielamy go od szpinakowego ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę w ściereczce kuchennej
i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć.

Polecam doskonałe danie na piknik lub majówkę 🙂

Rolada Szpinakowa

Rolada Szpinakowa z Łososiem

Składaniki:

  • 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego.
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąli pszennej

Na nadzienie:

  • 150 g plastrów wędzonego łososia
  • 300 g twarożku śmietankowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania rolady:

Szpinak jeśli jest mrożony, rozmrozić, dokładanie odcisnąć.
Świeży szpinak umyć i zmiksować w malakserze.
W dużej misce połączyć szpinak, żółtka, sól, pieprz, gałkę i mąkę, dokładanie wymieszać. Odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do miski z masą szpinakową włożyć pianę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Blachę do pieczenia (taką którą mamy na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Ciasto wyłożyć na blachę i uformować z niej prostokąt ok. 25 x 30 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. z termoobiegiem.
Piec 15-20 min, ja piekłam 18 min.

Upieczone ciasto wyjąć, położyć na czystej ściereczce kuchennej, ciastem do ścierki. Delikatnie zdjąć papier z ciasta. Ciasto razem ze ścierką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Odłożyć do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Ser włożyć do miski, delikatnie posoli, wymieszać. Odstawić.
Plastry łososia oddzielić delikatnie, odłożyć.

Zimne ciasto rozwinąć delikatnie, posmarować je przygotowanym serkiem, równo rozłożyć na twarożku łososia, zwinąć roladę (brzeg ciasta powinno znaleźć się pod spodem rolady).

Roladę odłożyć na ok. 30 min do lodówki.
Kroić ostrym nożem w kilkucentymetrowe plastry.

Smacznego 🙂

  • Rolada ze Szpinaku
  • Rolada Szpinakowa
  • rolada szpinakowa, rolada szpinakowa przepis, rolada szpinakowa z łososiem, rolada, przepis na roladę szpinakową, szpinak, szpinak przepis, przepis szpinak, przepisy kulinarne, kuchnia polska,

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.