Jak Ugotować Młodą Kapustę z Koperkiem (film)




Tradycyjne wiosenne danie, które lubią chyba wszyscy. Kapusta może być doskonałym dodatkiem do mięs, dań obiadowych lub samodzielnym daniem podawanym na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa.
Młoda kapusta króluje na naszym stole od kilku dni. W wersji wegetariańskiej, jest równie smaczna, jak ta z niewielkim dodatkiem boczku wędzonego. Przygotowanie, zajmie ok.20 min + gotowanie, ja gotuję 20-30 min.

Polecam.


Młoda Kapusta z Koperkiem Składniki:

  • 1-2 młode kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3-4 młode cebule ze szczypiorem
  • 1/2 szklanki wody
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania kapusty:

Kapusty myjemy, siekamy dość drobno, solimy, mieszamy.
Koperek myjemy i siekamy w całości
Cebulę kroimy na pół i kroimy w cienkie półplasterki, szczypior siekamy grubo.

Do dużego garnka wkładamy kapustę, cebulę, szczypior i połowę posiekanego koperku, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 1/2 szklanki wody.

Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu ok. 5-7 min, kiedy objętość kapusty zmaleje, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przykryć, zredukować płomień i gotować kolejne 15-20 min.

Ponownie zamieszać, spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Do ugotowanej kapusty wsypać pozostały koperek, wymieszać i podawać.

Smacznego!!!

 

 

 

Młoda Kapusta z Koperkiem

Pulpety z Indyka

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.