Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik z Ogórków
Idealna zupa na upalne dni. Sprawdzony od lat przepis rodzinny.


Zupa idealna na wielkie upały, szybka do zrobienia, wiec nie spędzamy długich godzin w kuchni. Nie trzeba jej gotować, a jedynie dobrze schłodzić przed podaniem i co najważniejsze, przechowywana w lodówce, następnego dnia od przygotowania jest jeszcze smaczniejsza.

Chłodnik solimy zaraz przed podaniem, dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, świeżość i piękny kolor.

Polecam 🙂

 

Chłodnik z Ogórków

 

Chłodnik Biały z Ogórków

Składniki:

  • 2 l. kefiru
  • 2 duże pęczki rzodkiewek
  • 2 średnie ogórki
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 mały lub 1/2 dużego ząbka czosnku
  • 1 średniej wielkości pęczek koperku
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania białego chłodnika:

Wszystkie warzywa umyć.  Ogórka obrać ze skórki.

Na grubych oczkach tartki, zetrzeć do dużej miski ogórka i rzodkiewki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do startych warzyw, dokładnie wymieszać.

Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do ogórka i rzodkiewki.

Wszystko zalać zimnym kefirem, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godz.

Wyjąć posolić, wymieszać dokładnie.

Chłodnik podawać zimny, posypany koperkiem.

Smacznego 🙂

 

Chłodnik z Ogórków

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.