Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Pulpety w Sosie Pieczarkowym
Przepis na pyszne pulpety w sosie pieczarkowym, doskonały pomysł na obiad. Pulpety można podawać z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Doskonale się je mrozi.


 

 

Pyszne i delikatne pulpety z szynki w gęstym, aromatycznym sosie pieczarkowym. Zawsze robię ich większą ilość, bo są nie tylko bardzo smaczne i smakują całej mojej rodzinie, ale można je podawać z wieloma dodatkami, np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Dzięki tym zabiegom mam przez kilka dni inny obiad, a pracę muszę wykonać tylko raz.

Pulpety doskonale się przechowuje, można je zamrozić. Wystarczy całkowicie wystudzić klopsiki razem z sosem, a następnie zapakować odpowiednie porcje do plastykowych pojemników. W zamrażalniku mogą stać do 5 tygodni.

Pulpety są bardzo delikatne w smaku, dzięki temu, że do ich przyrządzenia, używam kajzerek namoczonych w mleku i odciśniętych jedynie z nadmiaru mleka, a nie bardzo dokładnie wyciśniętych. Mięso z którego formujemy pulpety powinno być luźne i delikatne, a nie zbite, bo wtedy klopsiki wyjdą znacznie twardsze.

Polecam wszystkim miłośnikom klasycznych polskich dań 🙂

 

Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Pulpety w Sosie Pieczarkowym

Składniki na pulpety:

  • 1 kg. mielonego mięsa z szynki
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka do namoczenia kajzerek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej
  • ok. 2 szkl. mąki do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania pulpetów:

Kajzerki porwać na kawałki i namoczyć w mleku. Kiedy zmiękną odcisnąć, ale nie bardzo dokładnie, wciąż powinny być lekko wilgotne.

W dużej misce połączyć mięso, sól, papryki, pieprz, jajka i odciśnięte kajzerki, dokładnie wymieszać.

mięsa formować kulki wielkości dużego jajka, odkładać. Kiedy całe mięso jest wykorzystane klopsiki obtaczamy w mące, namiar mąki strzepujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej
i obsmażamy na nim pulpety, tak aby zrumieniły się z każdej strony.

Do dużego garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i przekładamy do niego obsmażone pulpety. Kiedy wszystkie pulpety są już w garnku, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy
je ok. 30 min.

W międzyczasie przygotowujemy Sos Pieczarkowy.

Pieczarki myjemy, jeśli są starsze zdejmujemy skórkę z kapeluszy, jeśli mamy młode pieczarki  kroimy bez obierania. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju wrzucamy najpierw cebulę i smażymy mieszając kilka minut, żeby zmiękła. Następnie dodajemy pieczarki, solimy i na dużym ogniu smażymy do chwili kiedy cały sos odparuje. Dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy na małym ogniu ok. 7-8 min, mieszając od czasu do czasu.

Obsmażone pieczarki przekładamy do garnka z pulpetami, mieszamy, nadal gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Na patelni na, której smażyły się pieczarki rozgrzewamy pozostałe masło (średni ogień).
Na roztopione masło wrzucamy 1 łyżkę mąki i mieszamy, żeby dokładnie się połączyły. Następnie wlewamy na patelnię ok. 1/2 szklanki bulionu z gotowania pulpetów, natychmiast mieszamy najlepiej kuchenną rózgą. Sos zgęstnieje i potrzeba będzie więcej bulionu, dodajemy jeszcze trochę, a następnie przelewamy wszystko do garnka z pulpetami i delikatnie mieszamy. Doprowadzamy
do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 7-8 min.
Mieszamy delikatnie od czasu do czasu.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

  • Klopsiki w Sosie Pieczarkowym
  • Klopsiki w Sosie Pieczarkowym
  • Pulpety w Sosie
  • Pulpety w Sosie Pieczarkowym

 

Klopsiki w Sosie Pomidorowym Więcej przepisów na klopsiki i pulpety znajdziecie tutaj: 

 

Schab Pieczony ze ŚliwkąSprawdzone przepisy na dania obiadowe znajdziecie tutaj: 

 

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.