Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami

Pieczona Polędwica Wieprzowa
Sprawdzony przepis na pyszną pieczoną polędwicę wieprzową z jabłkami. Idealny pomysł na obiad.


Delikatna pieczona polędwica wieprzowa z jabłkami. Polędwicę podaję z dodatkiem gotowanych batatów, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi.

To wielokrotnie sprawdzony przeze mnie przepis, tę polędwicę robiłam na święta i na codzienne obiady, zawsze sprawdza się doskonale. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i trzymać w lodówce na ok. 40 min przed podaniem, wyjmujemy je, krótko obsmażamy na patelni, a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy.

Zanim zaczniecie kroić polędwice należy pozwolić jej chwilę odpocząć 5-6 min.

Najlepiej do pieczonej polędwicy pasują kwaśne jabłka, ja używam Szarej Renety, ładnie się piecze i nie rozpada na talerzu. A co najważniejsze doskonale pasuje do niej majeranek 🙂

Polecam to danie sprawdzi się na dużym i małym przyjęciu.

Polędwica Pieczona

Pieczona Polędwica Wieprzowa

Składniki:

  • ok. 500 g. polędwicy wieprzowej (1 lub 2 polędwiczki)
  •  1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

ponadto:

  • 2 jabłka Szara Reneta
  • 2 łyżki Majeranku otartego
  • 1-2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania polędwicy pieczonej:

Mięso umyć, osuszyć. Odłożyć.

W płaskim naczyniu połączyć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Polędwicę dokładnie obtoczyć w przyprawach, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min, ale można również mięso zostawić na noc w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Na dużej patelni rozgrzać olej, na gorący położyć mięso i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią.
Odstawić na chwilę.

Na patelnię na której obsmażana była polędwica położyć masło, roztopić je i wymieszać, powstałym sosem polać polędwicę (można patelnię opłukać odrobiną wody i ją również wlać do mięsa, chodzi o to, żeby wszystkie co najlepsze trafiło do mięsa). Na koniec polędwicę posypać majerankiem, ponownie okryć szczelnie folią i wstawić do piekarnika.

Polędwicę pieczemy 15 min w 180 st.C. pod przykryciem. 

W międzyczasie przygotować jabłka, umyć je, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Po 15 min wyjąć polędwicę z piekarnika, odkryć i obłożyć jabłkami, całość polać sosem z pieczenia mięsa, jabłka lekko oprószyć majerankiem, ponownie przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec kolejne 10 min., następnie zdjąć folię i już bez przykrycia piec jeszcze ok. 5 min.
Wyjąć, odstawić na 5-6 min, żeby mięso odpoczęło.

Kroić polędwicę i podawać z jabłkami polane sosem.

Doskonałym dodatkiem będą gotowane bataty.

Smacznego 🙂

Przygotowanie polędwicy do pieczenia – krok po kroku

Pol∂wica Pieczona Krok po Kroku
Polędwica Pieczona
Polędwica Wieprzowa Pieczona

  • Pieczone Polędwiczki Wieprzowe
  • Polędwica Wieprzowa Pieczona
  • Polędwica Wieprzowa z Jabłkami

 

Polędwica WieprzowaWięcej przepisów na Pieczoną Polędwicę Wieprzową znajdziecie tutaj:

 

Ziemniaki PieczonePrzepisy na Ziemniaki, które będą doskonałymi podatkami do pieczonego mięsa znajdziecie tutaj: 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.