Ciasto Marchewkowe Najlepsze

Ciasto Marchewkowe
Przepis na pyszne i niezawodne ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Ciasto jest bardzo łatwe do upieczenia, długo zachowuje świeżość. Polecam.


 

 

Pyszne Ciasto Marchewkowe z kremem z Serka Mascarpone i ozdobione lukrowymi marchewkami.
Jest wilgotne i intensywne w smaku. Ciasto można podawać bez przełożenia, a wtedy pokrojone na prostokątne kawałki będzie doskonałym marchewkowym batonikiem.

Takie ciasto po przełożeniu kremem może doskonale zastąpić tradycyjny tort urodzinowy.
Ciasto marchewkowe można upiec dzień wcześniej i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w plastikowym pojemniku. Po przełożeniu kremem ciasto marchewkowe przechowujemy już w lodówce do 2 dni. jeśli oczywiście tak długo wytrzyma.

Z poniższego przepisu wyjdzie 20 cm. ciasto, ale za to bardzo wysokie, wiec porcja jest naprawdę spora.
Ciasto marchewkowe jest dość słodkie dlatego krojone w cienkie plasterki wystarczy dla sporej liczby osób.

Smacznego 🙂

 

Ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe Najlepsze

Składniki na ciasto marchewkowe:

składniki mokre:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 1 cukier wanilinowy lub 4-5 kropli esencji waniliowej
składniki suche:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
ponadto:
  • 2 i 1/4 szklanki startej drobno marchewki
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka siekanych orzechów (u mnie pół na pół pekany i włoskie)
  • 1/2 szklanki brzoskwiń w syropie pokrojonych w drobną kostkę

Sposób przygotowania ciasta marchewkowego:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. 

Dwie tortownice 20 cm. posmarować masłem , dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki oprószyć mąką.

W misie miksera połączyć mokre składniki  olej, cukier i jajka, zmiksować na puszystą jasną masę.

Mąkę, sodę, cynamon i sól połączyć dokładnie wymieszać.

Do misy z masą  wsypać mąkę z dodatkami, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Następnie dodać marchewkę i wymieszać najlepiej kuchenną łopatką (już nie miksować), na koniec wsypać orzechy i żurawiny, wymieszać dokładnie.

Ciasto rozdzielić między foremki.  Piec 50-55 min do suchego patyczka.

Wyjąć i całkowicie wystudzić. Dopiero kiedy ciasto jest całkowicie wystudzone można przełożyć
je kremem maślanym (przepis na krem znajdziecie niżej).

 

 

Ciasto Marchewkowe Wilgotne

Krem Maślany do Ciasta Marchewkowego

Składniki kremu:

  • 250 g. serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 130 g miękkiego masła
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 4 krople esencji waniliowej

Sposób przygotowania kremu:

W misie umieścić masło zmiksować na wysokich obrotach, żeby było lekkie i puszyste.  Dołożyć serek mascarpone i zapach i zmiksować tylko, żeby składniki dokładnie się połączyły (nie miksować zbyt długo). Do masy wsypywać pojedynczo szklankami cukier puder, po każdym dodaniu miksować na średnich obrotach do połączenia składników.

Powinniśmy otrzymać gęsty, aksamitny krem bardzo łatwy do nakładania.

Przygotowanie ciasta:

Jedno ciasto kładziemy na paterze i nakładamy na nie ok.1/2 kremy lub nieco mniej i przykrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy i smarujemy całe ciasto pozostałym kremem, wyrównujemy tyle na ile nam się uda.

Ciasto można ozdobić orzechami lub zrobić lukrowe marchewki.

Na lukier do dekoracji potrzebne będą:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • barwniki spożywcze pomarańczowy i zielony
Sposób przygotowania lukru:

Do dwóch miseczek wsypać po szklance cukru do każdej wlać po łyżce wrzątku i barwnik spożywczy, dokładanie wymieszać.

Lukier przełożyć do mocnych torebek lub rękawów cukierniczych. Odciąć maleńki koniuszek
i na cieście rysować małe marchewki.

Smacznego 🙂

  • Ciasto Marchewkowe
  • Ciasto Marchewkowe Najlepsze
  • Ciasto Marchewkowe

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.