Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami

keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,


Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotny i bardzo słodki, dzięki dużej ilości bakalii.
Keks to prawdziwie świąteczne ciasto.
Tradycyjny polski keks, pełen jest suszonych owoców i orzechów i właśnie taki jest mój rodzinny przepis. Dostałam go od mojej mamy, a on od swoje. Pieczemy go zawsze większą ilość, bo keks doskonale się przechowuje i długo jej świeży. Przechowujemy go w plastikowym pojemniku w chłodnym miejscu. To wystarczy aby przez całe święta cieszyć się smakiem pysznego, wilgotnego ciasta. Z powodzeniem wytrzyma do Nowego Roku, będzie nawet smaczniejszy 🙂

Ja do moich keksów użyłam rodzynek, żurawiny, orzechów laskowych i włoskich oraz skórki pomarańczowej w syropie, ale każdy może dodać swoje ulubione bakalie.

Polecam 🙂

 

keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,

 

Keks

Składniki na keks:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru pudru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek (L) białka i żółtka osobno
  • 300 g bakalii drobno pokrojonych (żurawiana, rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, figi, daktyle) 

Sposób przygotowania keksu:

Najlepiej przygotować dwie niewielkie keksówki (2 x 10-14 cm)  posmarować masłem
i oprószyć tartą bułką.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać. Odstawić.

Bakalie drobno posiekać i oprószyć 1 łyżką mąki, dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były obtoczone w mące (zapobiega to opadaniu owoców w trakcie pieczenia).

Masło i cukier zmiksować razem na jasną, lekką masę (najlepiej płaską końcówką miksera).
Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka. Po każdy miksować do całkowitego połączenia składników.

Do maślanej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, powstanie bardzo gęste ciasto.

Z białek ubić pianę, miksować do chwili kiedy piana będzie lśniąca i sztywna.

Do misy z ciastem włożyć ok. 1/3 piany i zmiksować na średnich obrotach, żeby trochę ,,rozluźnić”.   ciasto. Następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, ew. na najniższych obrotach miksera, płaską końcówką. Miksować tylko chwilę i bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.

Do ciasta wsypać bakalie, wymieszać delikatnie.
Przełożyć do przygotowanych foremek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 50 – 55 min. Mniej więcej po 30-35 min, kiedy ciasto zacznie się mocno rumienić, można przykryć je folią aluminiową. Piec do suchego patyczka.

Studzić na kuchennej kratce w foremkach. Zimne ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Całkowicie wystudzony keks można przechowywać w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu (nie lodówce) do 4 dni.

Smacznego 🙂

 

 

  • keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
  • keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,
  • keks, keks przepis, keks przepisy, ciasta na święta, przepisy, ciasto przepis, ciasto, przepis na święta, ciasta na święta, kuchnia doroty, ciasto z bakaliami, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepisy, ciasto ucierane, ciasto ucierane przekpisy, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, dorota gotuje przepisy,

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.