Polędwica ze śliwkami – pieczona w czerwonym winie

polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepis, polędwica wieprzowa przepisy, polędwica wieprzowa pieczona, polędwica wieprzowa ze śliwką, przepisy


Polędwica ze śliwkami zawsze cieszy się w naszym domu dużym powodzeniem. Jak zwykle przyrządza się ją bardzo szybko i łatwo, pieczenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i pyszny obiad gotowy.

Ta wersja z suszonymi śliwkami i rozmarynem jest naprawdę pyszna. Doskonały pomysł na elegancki obiad lub ciepłą kolację.

Polędwicę można przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w lodówce przez noc, a następnego dnia tylko upiec. Bardzo ułatwi to sprawę i skróci czas przygotowania.

Polecam:)

Polędwica ze śliwkami

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 ml. czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania polędwicy:

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

Polędwicę umyć, osuszyć. Ułożyć na desce, ostrym nożem naciąć poziomo , nie przecinając do końca. Z polędwicy powinniśmy otrzymać płaski kawałek mięsa (krok 1. na zdjęciu).
Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić płaską końcówką tłuczka do mięsa (krok 2 na zdjęciu).

Mięso skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i ostrą papryką.
Na jednym z dłuższych boków ułożyć śliwki, jedna obok drugiej.
Zwinąć mięso jak roladę, wzdłuż boku ze śliwkami.
Związać nicią kuchenną, oprószyć solą i pieprzem, pod nić poprzetykać gałązkami rozmarynu.

Polędwicę włożyć do żaroodpornego naczynia, na dno wlać wino, oliwę i włożyć masło. Można naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Na 5 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby mięso choć trochę się przyrumieniło. Można również polędwicę również upiec w rękawie do pieczenia.

Wstawić do gorącego piekarnika 180 st.C i pic prze 20-25 min.

Wyjąć, przed krojeniem odczekać 5 min.

Powstały w czasie pieczenia sos wlać do garnuszka i przez 5 min gotować bez przykrycia na dużym ogniu. Sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Takim sosem polewamy polędwicę po pokrojeniu.

Podawać na gorąco z dodatkiem np. pieczonych ziemniaków i surówki.

Smacznego!

 

 

pole-25CC-25A8dwica-rolada
jak-zrobic-25CC-2581-pole-25CC-25A8dwice-25CC-25A8-ze-s-25CC-2581liwka-25CC-25A8-instrukcja
Jak przygotować polędwicę do pieczenia – krok po kroku

 

 

 

 

Pieczona Polędwica Wieprzowa

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.