0 0
Babeczki z Kremem na Halloween

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki z Kremem na Halloween

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Nie mogłam sobie odmówić przyjemności upieczenia i ozdobienia tych babeczek. Ciastka są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania, a krem który do nich robię sprawia, że smakują jeszcze lepiej.

Przygotowując krem pamiętajcie, aby miksować go długo i na wysokich obrotach, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardzo delikatny i naprawdę pyszny. Smak masła nie będzie dominujący, a po dodaniu cukru i soku z cytryny zmieni się w kremowy puch. Masło najlepiej jest miksować płaską końcówką miksera, ale jeśli jej nie macie to doskonale sprawdzi się również końcówka do ubijania białek.

Do ozdabiania babeczek kremem najlepiej jest używać jednorazowych rękawów cukierniczych, można je kupić w sklepach cukierniczych lub w hurtowniach, których w brew pozorom jest dość dużo i często sprzedają swoje produkty w ilościach detalicznych. Jeśli nie macie nigdzie w pobliżu takiego sklepu poszukajcie rękawów np. na Allegro jest bardzo wiele ofert. Rękawy kupujemy raz na dłuuuugi czas, nie mają terminu przydatności, a zawsze dobrze mieć je w domu bo bardzo ułatwiają życie i pracę ze słodkimi wypiekami.

Jeśli mogę coś radzić to polecam raczej rękawy foliowe, jednorazowe. Czyszczenie sylikonowych lub materiałowych rękawów jest świetne jeśli mamy pomocnika w kuchni, który zrobi za nas brudną robotę. Ja kupuję 100 szt. foliowych rękawów i wystarczają mi one na 2 lata., więc nie jest to wielki wydatek. POnadto jeśli kupujecie rękawy to szukajcie tych większych bo takie łatwiej jest napełniać i przy okazji połowa kremu nie zostaje na ściankach.

Ozdobne końcówki czyli tylki to już wybór indywidualny, ja najbardziej lubię duże, metalowe, ale te plastikowe, które można kupić w kompletach również doskonale się sprawdzą przy ozdabianiu ciastek i tortów.
Kiedy mamy w domu odpowiednie sprzęty znacznie częściej robimy ozdoby i ładnie przybieramy wypieki, więc naprawdę polecam, kupcie sobie rękawy i tylki bo za kilka tygodni będziemy musieli dekorować świąteczne ciastka, a wtedy użyjecie ich z pewnością.

Do barwienia ciast i kremów polecam barwniki w żelu, mają intensywne kolory nawet po upieczeniu, nie rozrzedzają masy (a to bardzo ważne) i doskonale łączą się z surowym ciastem.

Te babeczki najczęściej robimy z moim synkiem Tadkiem, a właściwie to on robi je sam, są tak łatwe do upieczenia, że dla 12-latka nie są żadnym wyzwaniem.
Polecamy w każdej kolorystyce i smaku 🙂

 

Babeczki z Maślanym Kremem

Babeczki z Maślanym Kremem

Składniki na 12 babeczek:

  • 240 g bardzo miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka (M)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml. mleka (2%)
  • ok. 2 łyżeczek pomarańczowego barwnika w żelu

Składniki maślanego kremu:

  • 220 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka barwnika w żelu lub nieco więcej (pomarańczowego)
  • sok z 1/2 cytryny
(Visited 2 063 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.

Foremkę do muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierowymi papilotkami.

2
Done

Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Odstawiamy.

3
Done

W misie miksera masło i cukier zmiksujemy na puszystą, jasną masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajko + 1 łyżeczkę mąki, cały czas miksując. Kiedy wszystkie jajka są już wykorzystane wsypujemy pozostałą mąkę, miksujemy do połączenia składników. Wlewamy mleko i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, najpierw 1 łyżeczkę i dokładnie mieszamy. Kolor ciasta powinien być intensywnie pomarańczowy, jeśli barwnika jest Waszym zdaniem za mało należy zwiększyć jego ilość. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszać ciasto, bo barwnik lub gromadzić się na dole misy. Kiedy osiągniemy pożądany kolor ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

4
Done

Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika (180 st.C. góra/dół), pieczemy 15-20 min do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy i odstawiamy na 10 min do przestygnięcia w formie. Następnie wyjmujemy babeczki i studzimy.

5
Done

W międzyczasie przygotowujemy krem maślany.

Masło ucieramy (najlepiej płaską końcówką miksera) na puszystą masę zajmie to ok. 5 min. Miksujemy na wysokich obrotach. Następnie do masła wsypujemy cukier i sok z cytryny, ponownie miksujemy ok. 5 min.  na wysokich obrotach, masa musi być puszysta i mieć pyszny lekki maślany smak, a to osiągniemy długo miksując masło.

6
Done

Masę maślaną dzielimy na dwie części, mniej więcej równe, ale nie musimy niczego ważyć dzielimy na oko. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, a do drugiej części dodajemy żel spożywczy i również dokładnie mieszamy.

7
Done

Każdy z kremów wkładamy do osobnego rękawa cukierniczego. Następnie do trzeciego rękawa wkładamy tylkę/ozdobną końcówkę do wyciskania, rękawom z kremami odcinamy końcówki i obydwa wkładamy do trzeciego rękawa z tylką. Lekko wyciskamy odrobinę kremu, żeby uzyskać dwukolorową masę.

Teraz ozdabiamy każdą babeczkę dwukolorowym kremem.

8
Done

Babeczki przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyjąć je ok. 30 min. wcześniej, żeby krem lekko zmiękł.

Smacznego :)

Dorota

Ciasto Drożdżowe z Owocami
previous
Drożdżowa rolada z jabłkami i śliwkami
next
Światowe Dni Żywności – oszczędzamy, gotujemy i przechowujemy żywność mądrze
Ciasto Drożdżowe z Owocami
previous
Drożdżowa rolada z jabłkami i śliwkami
next
Światowe Dni Żywności – oszczędzamy, gotujemy i przechowujemy żywność mądrze

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »