Chleb pszenny domowy



Bardzo prosty do upieczenia, pszenny chleb domowy. Nie potrzebujemy  zakwasu, wystarczą suche drożdże.

Chleb najsmaczniejszy jest w dniu pieczenia, ale również doskonale nadaje się do tostowania, lub podsmażania na odrobinie masła. Możemy usmażyć z niego również tosty francuskie.
Do upieczenia chleba pszennego użyłam najpopularniejszej mąki czyli mąki Poznańskiej Lubella, doskonale się do tego celu nadaje. Dzięki niej chleb jest delikatny i puszysty.

Aby upiekł się piękny, rumiany chleb z chrupiącą skórką w czasie pieczenia na dnie piekarnika należy umieścić naczynie z gorącą wodą (ok. 2 szklanek).
W czasie pieczenia woda będzie parowała i to dzięki tej parze skórka będzie chrupiąca, a środek delikatny i miękki.

Spróbujcie 🙂

 

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziecie tutaj:

Chałka Drożdżowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chleb domowy

 

Chleb domowy

Składniki na chleb domowy:

  •  1 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)
  • 100 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
  • 3 szklanki + 1/2 szklanki mąki pszennej u mnie Puszysta Poznańska – Lubella
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (do posmarowania chleba przed pieczeniem)

Sposób przygotowania chleba pszennego:

przygotowanie zaczyny drożdżowego:

W niewielkiej misce łączymy ciepłe mleko z miodem, masłem roztopionym i drożdżami, dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.

przygotowanie ciasta na chleb domowy:

W dużej misie, najlepiej misie miksera łączymy mąkę (3 szk.) i sól mieszamy, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy do połączenia składników, a następnie zaczynamy wyrabiać najlepiej przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez ok. 7 min. Można wyrabiać ręcznie ok. 10-12 min.

Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od ręki, dlatego w czasie wyrabiania można dosypywać nieco mąki (nie więcej niż 1/2 szk.)

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę, zagnieść, uformować prostokąt, zwinąć w rulon.

Foremkę keksową (u mnie 25 x 10 cm, ew nieco większą) posmarować masłem i oprószyć mąką.

Ciasto włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. z termoobiegiem.

Wyrośnięty chleb posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika, na dnie piekarnika postawić formę z gorącą wodą. Piec 45-50 min do zrumienienia.

Upieczony chleb wyjąć i na kuchennej kratce studzić w foremce ok. 30 min., następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

Kroić ostrym nożem, można opiekać w tosterze lub na patelni z odrobiną masła.

Smacznego 🙂

 

  • Łatwy Chleb Domowy
  • Chleb domowy
  • Przepis na łatwy pszenny chleb domowy . Bez zaczynu. Pieczywo kanapkowe.

 

 

Domowe pieczywo – przepisy:Chleb

Coś do chleba – pasty do kanapek 

Pasta jajeczna

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.