Kotlety Sznycelki z piersi indyka

Sznycelki z Indyka
kotlety schabowe, kotlety schabowe przepis, kotlety, kotlety przepis, obiad w 30 min, szybki obiad, przepisy, kuchnia polska, kuchnia polska przepisy, kotleciki


Absolutny klasyk, wszyscy je znamy i chyba wszyscy lubimy, ale zawsze dobrze przypomnieć sobie przepis na kotleciki z piersi indyka.

Ja moje po obsmażeniu duszę pod przykryciem z łyżką masła. dzięki temu są soczyste i mięciusieńkie, takie jakie dzieci lubią najbardziej.
Takie duszenie jest również doskonałe jeśli mamy kotlety podać osobom starszym, bo mięso jest bardzo delikatne i miękkie, można z powodzeniem kroić je samym widelcem.

Bardzo polecam to ostatnio najczęściej goszcząca na naszym stole potrawa najczęściej z dodatkiem młodej kapusty z koperkiem lub sałaty i pomidorów, w lecie rezygnujemy z ziemniaków i kasz.

Smacznego 🙂

 

Kotlety z Indyka

 

Pyszne Kotleciki z Polędwicy Indyka

Składniki:

  • 2 piersi z indyka ok. 500-600 g
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • Pieprz i sól
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów:

Polędwice z indyka umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Rozłożyć mięso na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Najpierw z jednej strony posolić, oprószyć pieprzem i papryką, lekko przyklepać ręką. Przewrócić
na drugą stronę i teraz tylko już posolić, ponownie przyklepać. Odstawić na ok. 15-20 min.

Przygotwać trzy talerzyki, na nr. 1 – rozbić jajka i ,,rozkłócić” widelcem, talerz nr 2 – wysypać mąkę,
a na nr. 3 – wysypać tartą bułkę.

Kotleciki maczać z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec
w tartej bułce.

Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety ułożyć jeden obok drugiego, smażyć na sporym ogniu
do zrumienienia. Zmniejszyć płomień do minimum i dopiero wtedy przewrócić kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami włożyć masło, przykryć szczelną przykrywką i tak dusić ok. 20 min.

Nie podnosić przykrywki, kotleciki mają się udusić i zmięknąć.

Podawać gorące z dodatkami, u mnie młoda kapusta z koperkiem.

Smacznego 🙂

 

  • Sznycle z Kurczaka
  • Sznycle z Drobiu
  • Sznycle z Indyka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.