Kurczak, którego pierwszy raz próbowałam na warsztatach kulinarnych, nieco zmodyfikowałam przepis, żeby smakował mojemu synkowi. Panierkę zrobiłam z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych, dzięki czemu jest ona chrupiąca i bardzo smakuje dzieciom.
Kurczaka można podawać na ciepło, ale i na zimno, np. jako dodatek do sałat, które zabierzemy do pracy i zjemy na lunch. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a kurczak którego otrzymamy jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Bardzo polecam 🙂

Faszerowane piersi z kurczaka w chrupiącej skórce
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka bez polędwiczek
- 60 g miękkiego masła
- 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
- 3 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ok. 150 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych (u mnie Lubella)
- 1 jajko (L)
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć w środku, zaczynając z grubszej strony kieszonkę, na całej długości piersi. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawić.
Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać.
Masło włożyć do miski, wsypać posiekaną natkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Masę maślaną włożyć do rękawa cukierniczego lub mocnej strunowej torebki foliowej. Odciąć róg, tak aby powstał spory otwór, przez który łatwo będzie przecisnąć masło.
Masę maślaną wcisnąć w wyciętą kiszonkę w piersi.
Na jednym talerzyku rozkłócić jako, na drugim rozgnieść wałkiem płatki kukurydziane
na drobne kawałki.
Piersi najpierw obtoczyć w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych, układać w żaroodpornym naczyniu. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 40 min., po 30 min., zdjąć pokrywkę, mięso polać kilkoma łyżkami wytopionego masła, piec kolejne 10 min., bez przykrycia, żeby piersi ładnie się przyrumieniły.
Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.
Smacznego 🙂





Jak słonecznie wyglądają 🙂 Pewnie przepyszne 🙂