Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie



Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie to absolutnie błyskawiczne danie. Czas przygotowania i smażenia, zajmie nie więcej niż 20 min.

Można przygotować ją na grillu tradycyjnym, wtedy kawałki mięsa należy nakłuwać na patyczki do szaszłyków.
Ale można je zrobić również na patelni grillowej.

Polecam, to jedno z aszych ulubionych dań grillowych.

Więcej pomysłów na potrawy z grilla znajdziecie w magazynie ,,Czas na grillowanie”

POLĘDWICZKI W ROZMARYNIE

Składniki dla 2 dorosłych osób:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonego i 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu połączyć, oliwę z rozmarynem i pieprzem (solimy, dopiero na talerzu).

Polędwicę oczyścić ze ścięgien, pokroić na ukośnie, 2 cm kawałki. Lekko rozklepać nożem.

Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie, można pozostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, ale nie jest to konieczne.

Rozgrzewamy patelnię grillową. Na gorącą, kładziemy kawałki mięsa i smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zbyt długo smażone polędwica, robi się twarda i niesmaczna). Podajemy od razu, gorące ze świeżą bagietką.

Smacznego!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.