0 0
Kruche ciasteczka z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche ciasteczka z makiem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kruche ciasteczka z makiem, odpowiednie na święta i cały świąteczny czas. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Jeśli używamy gotowej masy makowej, warto nieco uszlachetnić ją dodatkowymi bakaliami, orzechami i jeśli to konieczne niewielką ilością prawdziwego miodu.
Do gotowej masy, którą używamy do ciast nie dodajemy piany z białek.
Piana jest dodawana jedynie do domowej masy, która jest dość gęsta i ścisła, kupna jest wystarczająco rzadka, a piana tylko by ją dodatkowo rozrzedziła.

Ciasteczka są pyszne i można je z powodzeniem przechowywać w szczelnym pudełku nawet do 3 dni.

Polecam 🙂

 

 

makówki-kruche

 

 

Kruche makówki

Składniki:

Na ciasto:

  • 110 gr zimnego masła
  • 200 gr mąki krupczatki
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • sok z 1/2 średniej cytryny

Masa makowa:

  • ok. 500 gr masy makowej (u mnie Bakalland)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek, moreli i suszonej żurawiny
  • Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Mąkę krupczatkę, ziemniaczaną i  proszek do pieczenia wymieszać razem.

W misce lub misie malaksera połączyć mąki, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier waniliowy, żółtko. Dokładnie posiekać. Pod koniec wlać sok z cytryny i siekać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.

Bakalie (skórkę, rodzynki, żurawinę i morele) pokroić w średnią kostkę. Połączyć z masą makową i dokładnie mieszać.

Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienki ok. 2-3 mm placek o wymiarach ok. 20-25 cm .

Na środek wykładamy masę makową, pozostawiając czyste brzegi ciasta ok. 2 cm. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na ok. 1,5 cm grubości plasterki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawiamy do zamrażalnika.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. 

Ciastka wyjmujemy z zamrażalnika i pieczemy 12 – 15 min do zrumienienia. Wyjmujemy i pozostawiamy na blasze przez 5 min do przestygnięcia. Następnie przenosimy na kuchenną kratkę i studzimy całkowicie.

Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

 

  • kruche-makówki copy
  • makóweczki-kruche
  • makóweczki

 

 

(Visited 4 435 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Naleśniki z serem
next
Kruche ciasteczka mandarynkowe
previous
Naleśniki z serem
next
Kruche ciasteczka mandarynkowe

2 komentarze Ukryj

Swietne ciasteczka !
Tylko miałam problem z ciastem, kruszyło mi sie za bardzo…trudno bylo zwijac go w ruloniki…
Zrobiłąm jak makowie, po wyjęciu z zamrażalnika pociełam na kawałi i upiekłam, tez sa znakomite !
Czy moge wiedziec dlaczego ciasto nie chcialo sie dobrze połaczyc i jaka mogla byc przyczyna jego kruszenia się?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »