Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Halloween zbliża się wielkimi krokami, więc z tej okazji coś specjalnie na tę jedną jedyną noc w roku.
Eklerki czekoladowe z pomarańczowym kremem. Będzie sssstrasznie pysznie 😉
Miłej zabawy 😀
Eklerki czekoladowe
Składniki na ok. 25-30 szt nimi eklerków
Ciasto parzone-ptysiowe:
- 130 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej (-2 łyżki)
- 2 łyżki kakao (w miejsce mąki)
- 4 jajka (M)
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie do eklerków:
- 300 ml. śmietany kremówki (36%)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 250 g. mascarpone
- ok. 1 łyżeczki barwnika spożywczego w żelu – pomarańczowy
Sposób przygotowania eklerów czekoladowych:
Mąkę łączymy z kakao i solą, mieszamy.
W średniej wielkości garnku zagotować wodę z masłem. W chwili kiedy zacznie się gotować zdjąć
z ognia i wsypać mąkę z kakao, od razu zacząć mieszać do całkowitego połączenia składników. Zajmie to chwilę i jest bardzo łatwe, powinno powstać ciemne, lśniące ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Kiedy ciasto jest zimne dodajemy do niego jajka. Pojedynczo i po każdym dokładnie miksujemy,
tak aby powstała gładka masa. Najlepiej robić to mikserem.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy do ciastek.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie eklerki. Pozostawiamy między nimi odstęp, bo w czasie pieczenia ciasto rośnie.
Pieczemy 14-17 min, upieczone ciastka powinny wydawać głuchy dźwięk, kiedy popukamy w spód.
Ciastka układamy na kuchennej kratce do wystygnięcia. Pieczemy kolejną porcję.
Przygotowanie kremu:
Kremówkę wstawiamy do zamrażalnika na 10 min, żeby była bardzo zimna.
Serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej. Wykładamy go do dużej miski
i mieszamy na gładką, jednolitą masę z barwnikiem. Kolor powinien być intensywny, bo po dodaniu bitej śmietany, będzie nieco jaśniejszy.
Śmietanę kremówkę i cukier puder ubijamy przez ok. 4 min. Powinna być tężejąca, ale jeszcze
nie całkowicie sztywna.
Kremówkę przekładamy do miski z mascarpone i ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywną masę.
Krem wkładamy do rękawa cukierniczego lub łyżeczką nakładamy do przeciętych poziomo ciastek.
Przykrywamy krem górą eklerka. Polewamy roztopioną czekoladą i otartą z pomarańczy skórką.
Smacznego 🙂
6 komentarzy Ukryj
Straaasznie pysznie wyglądają ☺
To straaasznie się cieszę 😉 dziękuję 😀
Od dłuższego czasu chodzą za mną eklerki, a twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
czy jak zrobie dzien wcześniej nie bedą za suche w Halloween?:) jak je przechowywać??
Można eklerki upiec dzień wcześniej, wystudzić i pod folią spożywczą przetrzymać do następnego dnia, a kremem napełniać przed podaniem.