Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jogurtowe ciasto z dodatkiem miodu i domowego dżemu pomarańczowego. To bardzo śniadaniowe ciasto, idealnie smakuje z dżemem lub twarożkiem. Jest dość wilgotne i ciężkawe. Przechowuję je w szczelnym pojemniku i dzięki temu długo zachowuje świeżość.
Szczególnie polecam na drugie śniadanie do szkoły lub pracy 🙂
Ciasto jogurtowo miodowe z pomarańczami
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 duże jajka (L)
- 50 g płynnego miodu (u mnie malinowy)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego (przepis na domowy dżem tutaj)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26 x 34 cm)
Przygotować dwie miski większą i mniejszą.
W mniejszej połączyć płynne składniki: olej, jajka, jogurt i miód, wymieszać.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę proszek do pieczenia, sodę, sól i cukry, wymieszać.
Do suchych składników wlać płynne, dokładnie wymieszać można łyżką drewnianą lub widelcem. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto.
Przełożyć ciasto do foremki, wyrównać. Na wierzch wyłożyć dżem pomarańczowy i dokładnie rozsmarować.
Piec w gorącym piekarniku przez 40 – 45 min do suchego patyczka.
Wystudzić i podawać. Ciasto jest dość zbite i świetnie pasuje z dżemem lub kremowym twarożkiem.
Smacznego.