NALEŚNIKI Z SEREM



 

Klasyczne Naleśniki z serem i prawdziwą wanilią.
Można przygotować je wcześniej, na przykład rano, wstawić do lodówki (pamiętając o przykryciu zimnych naleśników folią spożywczą, żeby nie wysychały) a napełnić serem i usmażyć po powrocie do domu, na chwilę przed podaniem.
Ser do nadzienia powinien być dość suchy, aby nie wypływał z naleśników i nie tworzył ,,brei”.
Polecam.

 

 


NALEŚNIKI Z SEREM 

Składniki na 6 naleśników:

Nadzienie:

  • 250 gr twarogu półtłustego, mielonego
  • 1 żółtko
  • ok. 1/4 szklanki cukru (lub mniej, z tej ilości ser jest dość słodki)
  • ziarenka wanilii z połowy laski lub 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Usmażyć naleśniki, najlepiej kiedy jedna strona jest nieco jaśniejsza od drugiej. Nadziewać będziemy tę bardziej zrumienioną a obsmażać jaśniejszą.
  2. W misce umieścić wszystkie składniki nadzienia i dokładnie wymieszać.
  3. Naleśniki rozłożyć na stolnicy, na połowie rozsmarować ser, złożyć na pół (czystą częścią naleśnika przykrywając tę posmarowaną), następnie jeszcze raz na pół. Powinniśmy otrzymać trójkąt tz. ,,chusteczkę”.
  4. Na patelni rozgrzewamy (na średnim ogniu) masło, układamy naleśniki i obsmażamy po ok. 3 min z każdej strony, do zrumienienia.

Podajemy gorące.

Chętni, miłośnicy słodyczy, mogą dodatkowo posypać naleśniki cukrem pudrem lub polać słodką śmietanką 🙂

Smacznego.

 

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.