Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread



Pyszne i niezwykle proste do przygotowania, chlebki ze świeżym rozmarynem. Są idealne jako przystawka do piwa lub wina, dodatek do grilla albo szybka, ciepła przekąska.
Przepis znaleziony u Jamiego Olivera i trochę zmodyfikowany.
Jeżeli nie uda się Wam kupić gotowej *mąki samorosnącej bez problemu przygotujecie ją sami (przepis niżej).

Polecam.

Płaskie Chlebki z Rozmarynem

Składniki:

  • 150 gr mąki pszennej *samorosnącej
  • 150 gr. jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W misce łączymy wszystkie składniki, mieszamy łyżką. Następnie wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy, tylko do dokładnego, połączenia składników. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 30 min.

Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat dzielimy na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
Z każdej części formujemy niewielki placuszek, 2 nacinamy w środku nożem (nie przecinając brzegów).

Rozgrzewamy patelnię grillową, na gorącą kładziemy chlebki i smażymy do chwili, kiedy pojawią się ciemne prążki (ok. 5 min, ale czas zależy od grubości ciasta). Przy pomocy szczypiec przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy.

Gotowe chlebki układamy na desce.
Na talerzyk wlewamy oliwę z oliwek i szczyptę soli morskiej.
Podajemy ciepłe.

Smacznego.

* mąka samorosnąca: 150 gr mąki pszennej + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – dokładnie wymieszać.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.