Domowa masa makowa



Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii tych, które najbardziej lubimy.
Ja do masy makowej daję bardzo dużo, drobno posiekanych bakalii.

Taką masę można wykorzystać do makowca, klusek z makiem albo kruchych makówek.

Do przygotowania masy makowej niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa, nie ma innego sposobu na zmielenie maku, nie zrobicie tego w malakserze ani blenderze.
Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto, bo masa jest o niebo smaczniejsza niż ta kupiona 🙂

 

 

masa makowa, masa makowa przepis, makowiec, makowiec przepis

 

Masa makowa

Składniki na domową masę makową:

  • 250 gr. suchego niebieskiego maku
  • 400 gr bakalii (żurawiny, morele, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy) 
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 1,5 łyżki miodu 
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka 

Sposób przygotowania domowej masy makowej:

Mak wsypać na bardzo gęste sitko i opłukać pod bieżącą wodą.

Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć płomień i delikatnie gotować ok. 20 min. Następnie przelać przez sitko i odstawić do odcieknięcia (ok. 1h ale można również zostawić na noc)

Suchy mak 2 krotnie zmielić w maszynce do mięsa (nie ma innego sposobu, musi być mielony w maszynce).

Bakalie posiekać (proporcje zależą od naszych upodobań, ja daję wszystkich po równo). Orzechy najlepiej zmielić drobno i na koniec dodać do pozostałych bakalii, dzięki orzechowej posypce kawałki np. daktyli nie będą się ze sobą sklejały. Wszystko dokładanie wymieszać.

W małym garnuszku rozgrzać miód i masło.

W dużej misce połączyć mak z bakaliami, wymieszać, wlać masło z miodem i ponownie dokładnie wymieszać.

Tak przygotowana masę makową możemy użyć np. do klusek z makiem lub łamańców z makiem.

Aby uzyskać masę makową do makowca, należy dodać do niej pianę z 2 białek:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru. Ubijać do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy makowej przełożyć pianę, dokładnie wymieszać.

Masa makowa jest gotowa do zawinięcia w ciasto drożdżowe.

Smacznego.

 

Masa Makowa Domowa

 

Co zrobić z masy makowej? Sprawdzone przepisy znajdziecie tutaj: 

Makowiec

4 komentarze

  • karmel-itka.blogspot.com napisał(a):

    niestety ja w tym roku musiałam pocieszyć się gotowcem.. ale domowa jest najlepsza!

    • Dorota Dorota napisał(a):

      Karmelitko, czasami musimy użyć czegoś kupionego, wiadomo. Ja czasami też używam masy kupionej tylko uszlachetniam ją dodatkowymi bakaliami i miodem, za to nigdy nie dodaję piany z białek, bo wtedy masa robi się za rzadka 🙂

  • foodmania napisał(a):

    taka domowa masa makowa nie ma sobie równych!

    • Dorota Dorota napisał(a):

      To prawda, domowa jest najsmaczniejsza, ale wymaga też sporo pracy 🙂 oczywiście warto, bo przecież raz w roku ją robimy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.