0 0
Placki ziemniaczane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placki ziemniaczane

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Placki ziemniaczane, absolutna klasyka. Znamy je i lubimy chyba wszyscy.
Można podać je z cukrem i śmietaną, albo tak jak ja ze słonym twarożkiem. Popularne są również placki ziemniaczane z gulaszem tz. ,,placki po węgiersku”. Pyszne w każdej z wielu postaci.

Polecam.

 


Placki ziemniaczane

Naczynie: patelnia
  • 0,5 kg obranych ziemniaków (najlepsze są stare, mączne, młode mają zbyt dużo wody)
  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sól
  • Olej do smażenia

Przygotowanie placków:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju.

Do tartych ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.

Dużą łyżką nakładamy masę na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Podajemy na ciepło na słodko lub słono. Ja najbardziej lubię placki z ze *słonym twarożkiem.
*Słony twarożek:

  • 1 opakowanie serka Bieluch
  • 1 mała cebula drobniutko pokrojona (czerwona lub biała)
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • kilka listków mięty lub melisy drobniutko posiekanych
  • sól i biały pieprz do smaku
1.     Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić na 20 min ,,do przegryzienia”. Gotowe 🙂
Smacznego.
Słony twarożek
(Visited 968 times, 1 visits today)

Dorota

Szarlotka
previous
Domowa Szarlotka na Pomarańczowym Cieście
next
Mazurek wiśniowo czekoladowy na orzechowym cieście
Szarlotka
previous
Domowa Szarlotka na Pomarańczowym Cieście
next
Mazurek wiśniowo czekoladowy na orzechowym cieście

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »