Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierożki ze Szpinakiem
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.


Pierożki , a raczej paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku to świetny dodatek do zup lub ciepła przekąska. Ja lubię je również na zimno z sałatą i pomidorami.
Polecam:)

 

 

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
  • 400 g szpinaku
  • 120 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
  • 1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić.

Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać.

Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka.

Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia.

Podawać gorące lub zimne.

Smacznego !!!

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.