Łosoś grillowany w orientalnej marynacie



Wystarczy, że śnieg stopniał a już marzy mi się grillowanie. Dzisiaj tylko na patelni, ale już za kilka tygodni, w plenerze:)
Idealny na taką okazję będzie, łosoś w marynacie orientalnej, na którego przepis dostałam, od mojej koleżanki Renaty:)

Przepis jest niezwykle prosty, rybę przygotowuje się błyskawicznie a jest naprawdę pyszna.
Bardzo polecam:)

 

Łosoś orientalnie marynowany

Składniki:

  • 300-400 gr łososia

Na marynatę:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

  1. Łososia umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą, usunąć ją, ostrym nożem do filetowania. Pokroić wzdłuż, na 4-5 cm kawałki.

Marynata:

  1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać.
  2. Rybę dokładnie pokryć marynatą i dostawić w zimne miejsce na 30-40 min.
  3. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Rybę smażyć po 4-5 min na stronę.

Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dania Postne

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.