Sałatka Ziemniaczana z Jabłkiem



Kupiłam dzisiaj na bazarze piękne ziemniaki, od razu nabrałam wielkiej ochoty na sałatkę ziemniaczaną. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Taka sałatka ziemniaczana jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, smażonych lub grillowanych. Przechowujemy ją w lodówce do 2 dni.
Polecam.

Sałatka Ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól morska
  • Pieprz

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej:

Ziemniaki obrać. Ugotować w osolonej wodzie, powinny być delikatnie twardsze niż na obiad (nie rozgotowane). Dokładnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć sok (ułożyć na ręczniku papierowym i wycisnąć).
Jabłko obrać, usunąć gniazda, pokroić w małą kostkę .

Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm)

W szklanym naczyniu połączyć majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, oprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

W dużej misce połączyć ziemniaki, jabłka, cebulę i drobno posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Dodać sos i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Sałatka jest gotowa. Doskonały dodatek do grillowanych mięs.

Smacznego!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.