• Home
  • Ciasta
  • Drożdżówki z malinami – wspólne pieczenie
0 0
Drożdżówki z malinami – wspólne pieczenie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z malinami – wspólne pieczenie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Te drożdżówki to moja propozycja do akcji ,,Wspólne pieczenie drożdżówek”, którą zorganizowały, Jaśmina z bloga ,,Jaśmina w kuchni, …” i Ervisha z bloga ,,Magiczny kociołek”
Polecam:) 

Drożdżówki z malinami
Składaniki na 12 drożdżówek:

  • 20 gr drożdży świeżych 
  • 200 ml mleka (3,2%)
  • 60 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka (L)
  • 360 g maki pszennej

Nadzienie

  • 200 gr. malin
  • 12 łyżeczek cukru brązowego (opcjonalnie) 
Lukier

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 
Sposób przygotowania:

Z drożdży ½ szklanki mleka i 2 łyżek cukru, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misie miksera w umieścić pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka i wlać wyrośnięty zaczyn.
  3. Na średnich obrotach miksera, wyrabiać ciasto (płaską końcówką) na koniec wlać masło, wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. Do wyrastania. 
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i jeśli jest bardzo klejące dodać ok. 1/3 do ½ szklanki mąki, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
  5. Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formować najpierw placek, układać na nim 3-4 maliny, można posypać łyżeczką brązowego cukru, zlepić i uformować kulkę. 
  6. Układać na przygotowanej blasze, łączeniem do dołu, zachować odstępy. 
  7. Blachę przykryć, odstawić do wyrastania na ok. 30-40 min (zależy od temperatury pomieszczenia) 
  8. Piekarnik rozgrzać do 170 oC. 
  9. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować (delikatnie przy pomocy pędzla) jajkiem ,,rozkłóconym” z odrobiną mleka. 
  10. Blachę z drożdżówkami wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu powinny być rumiane i okrągłe. 
  11. Wyjąć przełożyć na kratkę do ostygnięcia. 
  12. Zimne polukrować.

Lukier

  1. Cukier puder połączyć z 2 łyżkami soku, dokładnie rozmieszać. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt gęsty dodać kolejną łyżkę soku. Lukrujemy lekko ciepłe lub zimne już drożdżówki. 

Smacznego!

(Visited 229 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Grillowana pierś z kurczaka na ostro
next
Tort z Truskawkami
previous
Grillowana pierś z kurczaka na ostro
next
Tort z Truskawkami

7 komentarzy Ukryj

wspaniałe! wyglądają niczym pączki : )
dziękuję serdecznie za wspólne pieczenie!
u mnie z małym poślizgiem, ale jest już i przepis, i podsumowanie akcji! pozwoliłam sobie pożyczyć zdjęcie Twych drożdżówek, aby inni mogli zobaczyć je i nabrać ochoty na zajrzenie po przepis : ) mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko! pozdrowienia i smacznego! : )

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »