Papryka faszerowana w sosie pomidorowym, pieczona w garnku rzymskim



Kupiłam piękne, długie, żółte papryki. Nie miałam pomysłu co z nimi zrobić, ale tak ładnie wyglądały w sklepie, że trudno było się im oprzeć. 
Upiekłam je w garnku rzymskim, ale oczywiście można upiec je również w każdym innym naczyniu. Piekąc w zwykłej brytfance, wstawiamy papryki do piekarnika nagrzanego do 180oC na 50 min. Polecam!

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym
Składniki:
  • 6 papryk żółtych długich
  • 600 gmięsa mielonego
  • 3 średnie czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sucha papryczka chili
  • Sól morska i pieprz
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • Olej do smażenia
Sos pomidorowy
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego (400g)
  • 1 mały koncentrat (opcjonalnie, jeśli lubimy sosy bardzo pomidorowe)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 młode cebule ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pieprz świeżo mielony
  • 1 garść drobno posiekanych listków bazylii
Sposób przygotowania:
  1. Do garnka rzymskiego nalać zimną wodę (do pełna, jeśli mamy przykrywkę również ją napełnić wodą) odstawić na czas przygotowania potrawy lub min 30 min.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć górę przy samym ogonku, oczyścić z nasion.
  3. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Czosnek pokroić w cieniusieńkie plasterki.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Zdjąć z patelni, odstawić.
  6. Na patelni ponownie rozgrzać 3 łyżki oleju i wyłożyć mięso mielone, smażyć na średnim ogniu, aż nie będzie już surowego mięsa.
  7. Doprawić solą pieprzem, dodać podsmażoną cebulę, rozkruszoną papryczkę chili (razem z nasionami), dokładnie wymieszać, przykryć patelnię pokrywką i smażyć przez ok. 10 min.
  8. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 10 min. Zamieszać, spróbować i ew. doprawić solą lub/i pieprzem.
  9. Zdjąć z ognia, odstawić.
Przygotowanie sosu:
  1. Cebulę razem ze szczypiorem pokroić w grubą kostkę. 
  2. W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oliwy (u mnie z pomidorów suszonych), wrzucić cebulę ze szczypiorem, sól, pieprz, cukier, ostrą paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć (na małym ogniu) do chwili, kiedy poczujemy zapach przypraw, wlać sos pomidorowy, dokładnie wymieszać.
  3. Jeśli lubimy, teraz dodać również koncentrat pomidorowy rozprowadzony, kilkoma łyżeczkami wody lub bulionu. Dokładnie wymieszać.
  4. Sos przykryć i na małym ogniu gotować ok. 10 min.
  5. Odkryć, zamieszać, spróbować ew. doprawić solą, pieprzem lub cukrem.
Przygotowanie papryk:
  1. Papryki napełnić mięsem.
  2. Z garnka i przykrywki wylać wodę, na dno garnka wlać kilka łyżek sosu, poukładać papryki, zalać sosem, przykryć.
  3. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić grzanie na 180 oC, zamknąć piekarnik.
  4. Czas pieczenia nastawiamy na 60 min. Temperaturę 180oC mój piekarnik osiąga po ok. 10 min, więc papryki pieką się ok. 50 min.
Podajemy na gorąco.
Smacznego! 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.