Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak miodowy z młodymi warzywami
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki ostrej papryki w proszku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki miodu
- 1 młody kalafior
- 2 pęczki młodej marchewki
- 4 młode pory
- Sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Piersi dokładnie umyć, oczyścić i każdą pokroić na pięć ukośnych kawałków.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę, sól i pieprz, podgrzewać i mieszać do momentu kiedy zaczniemy czuć intensywny zapach papryki. Zdjąć patelnię z ognia i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, odstawiać na chwilę aby olej i przyprawy delikatnie przestygły.
W dużym naczyniu połączyć, podsmażone przyprawy, sok z cytryny, miód i mięso, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. lub na całą noc.
Warzywa umyć, marchewkę obrać.
Pory i marchewki pokroić na trzy kawałki, kalafiora podzielić na ,,różyczki”.
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warzywa, kawałkami kurczaka, całość polać pozostałą marynatą.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 60-70 min. Warzywa powinny być lekko twarde.
Kurczaka podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.
Smacznego!
5 komentarzy Ukryj
wyglada obłędnie smacznie.
O, lubię takie rzeczy i to nawet bardzo 🙂
Zapiszę sobie ten przepis i na pewno wykorzystam.
Czy trzeba przykryć naczynie gdy wkladamy calosc do piekarnia?
Ja przykrywam na ok. 40 min, a potem zdejmuję folię, żeby kurczak i warzywa się przyrumieniły i były soczyste. Pod przykryciem mięso nie wysycha.
Przepis wyglada bardzo smacznie! czy mozna upiec wczesniej i podac na drugi dzien?? Dziekuje