0 0
Babka mandarynkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka mandarynkowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna, delikatna babka ze zdecydowanym smakiem mandarynki. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Gorąco polecam. 

BABKA MANDARYNKOWA 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 duże jajka (L), białka i żółtka osobno 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 2 średnich mandarynek 
  • sok wyciśnięty z 1 mandarynki 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 170 oC, formę do pieczenia babki posmarować masłem i wysypać mąką. 
  2. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać skórkę i sok z mandarynek, ponownie dokładnie zmiksować. 
  3. Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia i przesiać.  Wsypać do masy maślanej i wymieszać na najwolniej-szych obrotach miksera. 
  4. Z białek ubić sztywną pianę, partiami łączyć z ciastem, mieszając delikatnie. 
  5. Przełożyć ciasto do formy. Piec ok. 50-55 min., do ,,suchego patyczka”. 
  6. Babkę studzić w formie na kratce. Zimną posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

Owocowe ciasta zimowe

(Visited 2 237 times, 1 visits today)

Dorota

Szarlotka na kruchym cieście
previous
Szarlotka Domowa
next
Regulamin konkursy ,,Konkurs z Sokołowem”
Szarlotka na kruchym cieście
previous
Szarlotka Domowa
next
Regulamin konkursy ,,Konkurs z Sokołowem”

7 komentarzy Ukryj

Kiedy ja będę robiła takie zdjęcia???… ile kilometrów fotografowania mnie jeszcze czeka????:) Są cudne:) 🙂 🙂 Babka też niczego sobie…chyba mam na nią smaka:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »