0 0
Szarlotka według Jamiego O.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka według Jamiego O.

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W naszej rodzinie najlepszą tradycyjną szarlotkę robi moja siostra i trudno się z nią w tej dziedzinie ścigać, dlatego ja robię różne wariacje na temat kruchego ciasta z jabłkami. Tym razem wspacie zanalazłam w przepisie Jamiego Olivera z książki ,,Moje obiady”. Trochę przepis zmieniłam,co nieco dodałam i wyszła bardzo przyjemna i pięknie pachnąca szarlotka toffi. Polecam.  

Szarlotka Toffi 

Składniki kruchego ciasta:

  • 140 g masła 
  • 110 g. cukru
  • 250 g mąki pszennej 
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • 2 żółtka ( białka zachowujemy do posmarowania ciasta) 
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki ciasta powinny być schłodzone.
  2. Do misy malaksera wrzucamy masło, cukier i cukier waniliowy. Siekamy.
  3. Następnie dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i żółtka, siekamy. Na koniec wlewamy mleko. Dokładnie siekamy aż ciasto zacznie zbijać się w jeden kawałek. Wyjmujemy, formujemy kulę spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.  
Nadzienie:
  • 400g masy krówkowej (mała puszka)
  • 3 duże jabłka obrane i pokrojone w cienkie plasterki 
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 4 łyżki dżemy truskawkowego lub innego ulubionego
Przygotowanie szarlotki:
  1. Masę krówkową umieszczamy w naczyniu i podgrzewamy żeby stała się miękka.
  2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy okrągłą formę (spód posmarowany masłem i posypany tartą bułką, boki suche). Widelcem nakłuwamy spód ciasta, smarujemy białkiem i wstawiamy do lodówki na 1/2 h. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
  4. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy na cienki plasterki. Obsypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy. 
  5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 min. 
  6. Wyjmujemy ciasto kiedy boki zaczną się lekko rumienić, smarujemy ciasto dżemem, następnie wykładamy masę krówkową a nastęonie jabłka, polewamy puszczonym sokiem. 
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 – 35 min. 
  8. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia i stężenia masy.  

Kuchnia Jamiego Olivera

(Visited 994 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe
Ciasto Piaskowe
next
Najlepsze ciasto piaskowe
previous
Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe
Ciasto Piaskowe
next
Najlepsze ciasto piaskowe

7 komentarzy Ukryj

jak z toffi, to musi być mega słodka:) ja również mogę zjeść tylko kawałeczek czegoś takiego, za to mąż nie ma żadnych oporów 😉
wspaniała tarta:)

kulinarnyoliwek.blox.pl

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »